Pozor na parkování na přímém slunci

Autem Aktuálně
14. 3. 2017 Roman Sovák
parkoviště plné automobilů
Parkování na sluničku se pokud možno vyhněte.

S přibývajícími venkovními teplotami je dobré upozornit na nebezpečí, o němž mnoho řidičů neví nebo jej bere příliš lehkovážně. V interiérech značného množství automobilů se totiž zejména na slunci nebezpečně zvyšuje koncentrace toxických látek. 

Na slunci se nejvíce uvolňují z různých plastů, lepidel a umělých látek, kterých se uvnitř automobilů vyskytuje opravdu požehnaně.  Jejich nebezpečnost ještě stoupá v kombinaci s použitím různých vonidel („stromečků“) či klimatizace. Mezi choroby, které tyto toxické látky mohou vyvolat, patří i ta, kterou spousta z nás raději ani nahlas nevysloví, abychom ji už jenom tím sobě či svým blízkým nepřivolali.

Jak konkrétně upozorňuje server ifenomen.cz, zatímco vzduch v automobilu zaparkovaném se zavřenými okny ve stínu může obsahovat 400 až 800 miligramů benzenu, při venkovní teplotě nad 16 stupňů tato hodnota dosahuje 2 000 až 4 000 mg. A to je 40krát vyšší hodnota, než je přípustná úroveň.

Celý článek najdete na webových stránkách ifenomen.cz zde.

V jeho závěru najdete i pár tipů, jak nebezpečí minimalizovat. My k tomu dodáváme, že nejlepší je jízdy autem omezit a co nejvíce chodit pěšky nebo jezdit na kole.