Praha bude v případě smogu regulovat dopravu

Autem Aktuálně
16. 4. 2018 Čistou stopou Prahou
auta postávající v koloně a smog
Ilustrační foto

Hlavní město si nechá vypracovat studii proveditelnosti dopravních opatření pro případ smogových situací, na kterou naváže konkrétní regulační plán. Radní o tom rozhodli minulý týden.

Studie, která zahrne kompletní návrh dopravních opatření, místa uzavírek, objízdné trasy či úpravy dopravního značení, by měla být hotová do konce září, regulační plán pak do poloviny října letošního roku. Počítá se s výrazným omezením automobilové dopravy na základě schváleného plánu v případě vyhlášení stavu regulace, který představuje extrémní stupeň znečištění, a s plánem činnosti jednotlivých městských organizací a odborů, bude-li vyhlášena smogová situace.

co je smogová situace a co je stav regulace

 

 

 

 

 

 

Z dopravních opatření návrh zatím počítá s tím, že by po městě nesměly jezdit nákladní automobily nad šest tun a osobní auta, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. Výjimkou by byl Pražský okruh a dálnice D8, D10 a D11 s propojením přes Kbelskou a Vysočanskou radiálu. Při vyhlášení stavu regulace navíc musí omezit provoz i výrobní podniky.