Projekt EkoLogis má už desítky dobrovolných partnerů

Autem Aktuálně
17. 12. 2018 Čistou stopou Prahou
samolepka s nápisem "Jsme součástí projektu EkoLogis" na vozidle Lesů hl. m. Prahy
Partneři projektu si mohou na vozidla umístit označení, z kterého každý pozná, že jde o odpovědnou firmu.

Hlavním viníkem alarmujícího stavu ovzduší v hlavním městě, které ohrožuje zdraví každého z nás, jsou motorová vozidla, a zdaleka nejde jen o osobní vozy. Pražský magistrát proto již v loňském roce rozjel projekt EKOLOGIS – JEZDÍM ČISTĚ, v němž zahájil dialog s pražskými společnostmi v oblasti dopravy a logistiky.

Cílem projektu je  odlehčení pražskému ovzduší snížením výskytu škodlivých látek a ruku v ruce s tím zlepšení životního standardu Pražanů.

rámeček s informacemi, že škodliviny v ovzduší způsobují respirační nemoci i rakovinu

ÚČAST DOBROVOLNÁ, ALE SE ZÁVAZKY

Dopravci i další organizace, které se bez využití automobilové dopravy neobejdou, se k projektu přihlašují dobrovolně. Podpisem deklarace, kterou se veřejně přihlásí k dodržování pravidel ekologické a ohleduplné jízdy, však na sebe přebírají řadu závazků, zejména že:

  • Zajistí co nejnižší spotřebu a tím i exhalace při provozování svých vozů.
  • Všichni jejich řidiči budou vyškoleni k šetrnému užívání motorových vozidel. Budou jezdit s nízkou spotřebou a vypínat motor ve všech případech, kdy není jeho spuštění nutné, aby okolí zbytečně nezatěžovali zplodinami a hlukem.
  • Budou pokud možno používat vozy s co nejnižší spotřebou a ve velikostní kategorii, která odpovídá účelu, pro který je vozidlo využíváno.
  • Zaměří se na ekologizaci svého vozového parku.

Kromě toho by měly společnosti také dbát také na to, aby jejich řidiči respektovali všeobecná pravidla silničního provozu, včetně zásad bezpečného a ohleduplného chování.

 

Hledat společné řešení pro udržitelnou městskou logistiku, zlepšovat stav ovzduší a tím i životní standard Pražanů se už zavázalo zhruba padesát partnerů EKOLOGIS. Klikněte na stránky projektu, jestli mezi nimi najdete svého zaměstnavatele!