Za lepší vzduch v Praze

Autem Aktuálně
8. 6. 2017 Čistou stopou Prahou
Foto magistrály v plném provozu
Projekt uleví pražskému ovzduší. Foto: Václav Kříž

Praha rozjíždí projekt „EkoLogis – Jezdím čistě“ zaměřený na předcházení smogovým situacím a postupné snižování množství škodlivých látek v ovzduší. O co jde?

Je nutné zapojit řidiče

Česká metropole má stejně jako jiná velká města problémy s vysokou koncentrací škodlivých látek v ovzduší a doprava má na tom lví podíl. Imisní limity jsou pravidelně překračovány u oxidů dusíku, přízemního ozonu, prachových částic, karcinogenních benzo-a-pyrenů a dalších jedovatých složek. To snižuje kvalitu života, způsobuje nejrůznější druhy onemocnění a v krajním případě vede i k úmrtí. Smogové situace se v Praze bohužel objevují pravidelně – jen začátkem letošního roku byly vyhlášeny hned třikrát. Magistrát na to reaguje různými opatřeními, ale ukazuje se, že pro větší úspěch je třeba k jejich předcházení zapojit samotné řidiče.

Logo projektu
Cílem projektu je nízkoemisní doprava, na což poukazuje i logo v duchu kampaně Čistou stopou Prahou.

Dialog s významnými dopravci

Značnou část každodenního pražského dopravního provozu tvoří flotily logistických a dopravních společností a právě na ně je projekt zacílen. „Chceme s nimi navázat dialog,“ vysvětluje Petr Dolínek, náměstek primátorky a radní pro dopravu hl. m. Prahy. „Nechceme situaci s ovzduším řešit za každou cenu represivně, spíše bychom chtěli společně se zástupci společností řešit navrhovaná opatření v rámci dopravy a získat tak cennou zpětnou vazbu přímo od těch, kterých by se případná opatření mohla výrazněji dotknout.“

Dobrovolná báze

Každá společnost, která se bude chtít do projektu zapojit, se veřejně přihlásí k dodržování pravidel ekologické a ohleduplné jízdy. Konkrétně například ke snižování spotřeby svého vozového parku a vyškolení řidičů k šetrné jízdě, ale také k respektování pravidel všeobecného silničního provozu včetně zásad bezpečného a ohleduplného chování na silnici. Za to bude moci na svá vozidla umístit označení, z něhož každý pozná, že  jde o odpovědnou firmu, která šetří jeho zdraví a zlepšuje mu kvalitu života. Po podpisu prohlášení se společnost zapojí do pracovní skupiny, která si vyměňuje názory či zkušenosti a přijímá doporučení. Od začátku vše funguje na dobrovolné bázi, nikdo nic nikomu nevnucuje.

Chcete se dozvědět více? Klikněte na stránky projektu www.ekologis.cz nebo se podívejte na následující video.