Jak by vypadal váš život bez auta? Zjistěte si to

Autem Aktuálně
29. 7. 2018 Roman Sovák
Na chodníku je namalovaný rozcestník: šipka vlevo směřuje ke kolu, šipka vpravo k autu
Ilustrační foto: www.moneycrashers.com

Absolvování autoškoly pro skupinu B se v dnešním světě prakticky rovná iniciačnímu rituálu přechodu do dospělosti. Pak už jen zbývá si auto časem dokoupit. Pokud ho máte a s ním i pocit, že to bez něj nejde, doporučujeme si objektivně zjistit, jak by váš současný život bez auta vypadal.

ŽIVOT BEZ AUTA – PRO A PROTI

Na život bez automobilu z hlediska výhod, ale i nevýhod si posvítily webové stránky projektu katedry psychologie Filozofické fakulty UP v Olomouci Život bez auta. Nejde o žádnou bezduchou agitku. Web životu bez automobilu fandí, ale zdůrazňuje, že neexistuje žádná správná či špatná volba: „Pokud váš život s autem vyhlíží lépe než život bez auta, není na tom nic špatného. Jde o to, abyste zvážili všechny působící faktory a našli pro sebe optimální řešení.“

Kromě jiného na webových stránkách najdete také unikátní návod, jak si život bez auta (případně „co nejvíce bez auta“) naplánovat. Pod rámečkem z webu vybíráme základní myšlenky.

​  tabulka alternativních módů dopravy k ježdění autem [Klepněte a táhněte pro přesunutí] ​

VÝHODY ŽIVOTA BEZ AUTA

  • UŠETŘÍTE SI PENÍZE A NERVY

Máte auto? Možná že naopak ono vlastní vás… S jakou důsledností vysávají vaši peněženku všechny ty poplatky, provoz, údržba, škrábance a ťuknutí a kolik vás ježdění autem, stání v kolonách a hledání parkovacího místa stojí nervů!

  • SVOU ENERGII VĚNUJETE TOMU PODSTATNÉMU

Auto vás nutí s vyplazeným jazykem stíhat všechno, bez něho se naučíte věnovat tomu, co opravdu stojí za to. Nebudete žít tak „kvantitativně“, zato kvalitněji.

  • HUBNU, HUBNEŠ, HUBNEME…

Prodejte auto a denně i bez velkého úsilí spálíte o pár set kalorií víc než s ním… Co k tomu dodat? Že lidé jezdící autem kromě nadváhy a obezity trpí více i nemocemi oběhové soustavy, depresemi a dalšími psychickými onemocněními.

  • ZVYŠOVÁNÍ MÍRY TOLERANCE

Bez auta vyskočíte z bubliny své komfortní zóny. Zkušenosti potvrzují, že nejdřív to bude „makačka“, ale brzy vám to ani nepřijde. Získáte lepší kondici, větší klid a celkově se „zocelíte“.

  • EKOLOGIE

Ježdění autem je jednoznačně nejvíce znečišťující činnost, které se průměrný člověk v běžném životě dopouští. Bez něho redukujete svůj podíl na smogu a kyselých deštích, a tím pomůžete sobě a všem.

výzkum a jeho výsledky v bodech

NEVÝHODY ŽIVOTA BEZ AUTA

Týkají se nejvíce lidí na malých městech či vesnicích, kteří se bez auta jen obtížně někam dostanou nebo to trvá enormně dlouho. Naopak ve velkých městech s dobře fungujícím systémem veřejné dopravy (ten pražský mimochodem patří k nejlepším na světě) to mají lidé bez auta snadnější. Konkrétní nevýhody života bez auta jsou pak na webu vyjmenovány v následující „plánovací“ sekci.

PLÁNOVÁNÍ ŽIVOTA BEZ AUTA

Existují lidé i celé rodiny, které auto i přes jeho některé klady a společenský nátlak („ti odvedle jsou nějací divní, nemají auto, dyť to odskáčou i jejich děti“) nikdy neměly. Všem ostatním je určen podrobný návod, jak objektivně posoudit, jestli se bez auta obejdou, a tip, jak si to v praxi nejlépe ověřit – uvádíme ho na závěr. 

Jaký je tedy postup při posuzování, zda auto ano či ne? Následuje princip, na webových stránkách najdete podrobnou „metodiku“.

  • Sestavte si seznam míst, kam všude jezdíte, a určete alternativy, jak se tam můžete dostat, aniž byste vlastnili auto.
  • Alternativ může být i více, porovnejte je.
  • Posuďte výdaje na jednotlivé způsoby dopravy.
  • Odhadněte čas strávený cestováním tím či oním prostředkem.
  • Nejobtížnější je posouzení obtíží, které jednotlivé módy dopravy přinášejí – například pěší chůze zabere více času, ale jízda autem ve špičce zase bývá hektičtější… Vyplatí se spíše 30minutová procházka, nebo 15minutový stres?
  • Zohledněte faktor bezpečnosti.

krásný den, kolo odložené v trávě, za ním na trávě sedí lidé

A CO DÁL?

Získali jste úplnou představu o tom, jak by vypadal váš život bez auta. Už víte, co by to obnášelo z hlediska peněz, času, nepohodlí a bezpečnosti. A jaké je srovnání se životem motoristy. A dál je to jenom na vás:

Jestli jste už dříve pomýšleli na život bez automobilu a teď vám vyšlo, že by to stálo za to, tady je slíbený tip – prodejte auto na zkoušku. Nezavřete si tím do budoucna žádnou možnost, na druhou stranu po určitou dobu nebudete podléhat svodu z pohodlnosti za volant přece jenom usednout.

Pokud vás to, že byste se auta zbavili, zatím nenapadlo, ale vyšlo vám, že by to pro vás mělo více výhod než naopak a celkově „by to asi šlo“, proč o tom nezačít přemýšlet? Zařaďte do života více chůze, jízdy na kole a veřejnou dopravou a uvidíte, jak se vaše preference časem vyvinou.

V případě, že auto prodat nemůžete, nechcete nebo by to pro vás nebylo přínosné, nabízejí vám autoři webu „zlatou střední cestu“. Omezte zbytečné jízdy, užívejte si více pohybu, mějte radost ze zdravotních benefitů a koneckonců i nějakých těch ušetřených peněz.

A jestli na svém životě s autem nechcete měnit vůbec nic, je to vaše svobodná volba.    

 

Webové stránky Život bez auta najdete ZDE. Zkušenosti ze života car-free rodin jsme přinesli TADY.