Konference ČPA a soutěž Parkoviště roku

Autem Aktuálně
1. 5. 2018 Čistou stopou Prahou
parkovací dům Protěž v Centru Chodov
Parkovací dům Protěž v Centru Chodov

Hlídané parkovací plochy, P+R parkoviště a carsharing se staly stěžejními tématy páté mezinárodní konference České parkovací asociace (ČPA). Doprovodná soutěž Parkoviště roku přinesla u odborné poroty úspěch Centru Chodov, pražským zónám placeného stání a virtuálním parkovacím hodinám.

Generálním partnerem konference, která se uskutečnila od 17. do 19. dubna, bylo hlavní město Praha.

Z ODBORNÉHO PROGRAMU

Do mnohých HLÍDANÝCH PARKOVIŠŤ neinvestují jejich provozovatelé vůbec nebo jen velmi málo. Hlavní město si nechalo zpracovat posudek 42 z nich, který odhalil jen na jejich stavebním stavu deficit na 500 milionů Kč. Přitom jsou leckdy na okraji Prahy v dochozí vzdálenosti od MHD a mohla by například sloužit jako záchytná P+R parkoviště.

P+R PARKOVIŠTĚ u nás nevznikají kýženým tempem. Paradoxní je, že nejobtížnější je zprocesovat projekt mezi státními organizacemi, které jsou v gesci jediného ministerstva. Zástupci Středočeského kraje a organizace ROPID nicméně ohlásily, že k úspěšnému vyústění spěje řada nových projektů.

CARSHARING umí významně snížit počet automobilů (nejen) v ulicích měst. V některých zemích je postaven na úroveň veřejné dopravy a bylo by skvělé se k tomu legislativně propracovat také v Česku. I tak se u nás sdílení automobilů rozvíjí a nejvíc v Praze i díky tomu, že zde carsharing nedávno významně podpořil magistrát (více TADY).

momentka z konference
Foto: ČPA

PARKOVIŠTĚ ROKU

Volba probíhala ve 3 kategoriích, které byly hodnoceny jak odbornou porotou, tak veřejným hlasováním.

  • PARKOVIŠTĚ A GARÁŽE

Zvítězil projekt CENTRUM CHODOV V PRAZE. „Zaujal nás svou polohou, komplexností, rozsahem a komfortem – rozměry parkovacích stání, navigací, inteligentními službami. Jedná se o kvalitu na nejvyšší světové úrovni,“ odůvodnil volbu  předseda poroty Ing. Milan Taška. Veřejnosti se v této kategorii nejvíce líbil Parkovací dům DOMINI PARK z Brna.

  • MĚSTSKÁ PARKOVACÍ POLITIKA

Soutěžily dva projekty – pražské ZÓNY PLACENÉHO STÁNÍ (ZPS) a parkovací systém z Tábora. U odborné poroty zvítězil systém ZPS, který „je dlouhodobě stavěn na moderních technologiích a od 1. února 2018 je v plném digitálním režimu,“ jak konstatovali členové poroty. U veřejnosti zvítězil parkovací systém z Tábora.

  • NÁSTROJE A INOVACE

Odborná porota vybrala jako nejúspěšnější projekt v této kategorii VIRTUÁLNÍ PARKOVACÍ HODINY společnosti MPLA. „Předmětem inovace je komfortní a bezpečný způsob bezhotovostní platby za parkování na ulici, parkovišti i v garážích. Jedná se o webovou aplikaci,“ vysvětlili svůj výběr členové poroty, s níž se v tomto případě veřejnost shodla.