Uživatelů carsharingu přibývá mnohem rychleji než před pandemií

Autem Aktuálně
14. 6. 2021 Čistou stopou Prahou
foto e-auta Tesla
sdílená Tesla z flotily vozů Autonapůl

Obliba sdílených aut v Česku po lockdownech roste. Poté, co za poslední rok zaznamenal carsharing nejmenší propad zájmu v odvětví dopravy, důvěřují mu lidé i firmy také po zmírnění protiepidemických opatření. Informaci poskytlo carsharingové družstvo Autonapůl.

Konkrétně meziroční srovnání počtu nových registrací za duben a květen v roce 2021 vykazuje ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019 nárůst 73 procent„Až nečekaně rychlý růst počtu registrací do carsharingového družstva Autonapůl se odráží i v celkovém počtu kilometrů, které naši sdílníci najezdili. Oproti 142 tisícům kilometrů za jarní měsíce 2019 a poklesu na 140 tisíc v pandemickém roce 2020 ujeli letos lidé v našich autech 172 tisíc kilometrů. V minulých letech bývaly jarní měsíce vytížením aut spíše podprůměrné a hlavní sezóna probíhala od června do září. Na zvýšenou poptávku, kterou jsme zaznamenali už na konci března, reagujeme také posílením flotily o nové vozy. Posily zamíří především do brněnské a pražské flotily,“ říká ředitel družstva Autonapůl Michal Šimoník.

Všechna odvětví cestování a dopravy zažila v roce 2020 výrazný meziroční pokles výkonů, s výjimkou sdílených služeb. Bikesharing poklesl mezi roky 2019 a 2020 jen o 5 %, carsharing o 13 %. Vyplývá to ze zveřejněných dat o dopravním trhu v Německu a potvrzují to i data Autonapůl. Jeho výkon v počtu ujetých kilometrů meziročně poklesl o 8 %, podle předběžných odhadů dosáhla sdílecí služba i tak provozního zisku 1,8 milionu Kč.
zdroj: Autonapůl

Nejvíce sdílníků v současnosti eviduje první český carsharing v Brně a v Praze, kde nabízí dohromady přes šest desítek aut. Jednotky vozů jsou uživatelům k dispozici také v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Ostravě, Olomouci, Pardubicích a v Plzni. „Hlavní sezóna nás teprve čeká a podle dosavadních rezervací na červenec a srpen odhadujeme, že prázdniny budou také silnější než v předpandemických časech. Věříme, že jsme aktuální posílení flotily nadimenzovali dostatečně a rostoucí zájem stejně jako v předchozích letech uspokojíme,“ dodává Šimoník.

Autonapůl po celé republice provozuje 80 sdílených aut různých kategorií, od malých městských vozů přes rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily včetně Tesly Model S. Autonapůl navíc motivuje své uživatele, aby při svých cestách kombinovali hromadnou dopravu mezi velkými městy se sdílenými vozy, kterými se odvezou do svého cíle. Veřejná doprava totiž zejména do menších sídel nejezdí tak často a využití auta výrazně zjednoduší cestu. Pokud jsou sdílníci zároveň zákazníky Českých drah, mohou navíc své ČD body uplatnit u Autonapůl a cestování sdíleným autem si tak zlevnit (více).

Carsharing je služba výhodná zejména pro ty, kteří nejezdí autem příliš často, a proto se jim vlastní vůz nevyplatí. Oceňují ho ale i firmy, které příležitostně potřebují využít o jedno nebo dvě auta navíc.