Metro mimo provoz? Přehled možností náhradní dopravy mimo MHD

Kolo Aktuálně
2. 7. 2021 Roman Sovák
4 cyklisté jedoucí v Praze
fotografie: archiv Čistou stopou Prahou

Jak jsme již v Čistou stopou Prahou informovali, od 3. do 11. července bude z důvodu výměny pražců ve stanici I. P. Pavlova obousměrně přerušen provoz metra na lince C v úseku Pražského povstání – Muzeum. O náhradní dopravu bude dobře postaráno, ale co to zkusit jinak? Nabízí se totiž ještě další, vpravdě „letní“ alternativy.

Dopravní podnik hl. m. Prahy během výluky bude provozovat náhradní autobusovou linku XC, posílí tramvajovou linku 17 a také autobusové linky 134 a 196. Celou zprávu s podrobnostmi si můžete otevřít zde. Na druhou stranu vzdálenost mezi stanicemi Pražského povstání a Muzeum není nikterak závratná a je možné ji bez problémů zdolat vlastními silami… Jaké jsou možnosti?

BIKESHARING A SDÍLENÉ KOLOBĚŽKY

Určitě víte, že cyklistika nejen prospívá zdraví, ale má i celou řadu dalších výhod – obzvlášť v centru města jde o velmi rychlý způsob dopravy, obejde se bez zdlouhavého vyhledávání parkovacího místa, nehrozí vám při něm prázdná nádrž ani nemusíte postávat na zastávce a čekat na správný spoj. Už jste si proto říkali, že by bylo dobré se po Praze pohybovat na kole, ale zatím k tomu nedošlo? Nastávající výluka je ta správná příležitost to vyzkoušet!

Samotné ježdění na sdíleném kole se samozřejmě od cestování na vlastním stroji nikterak neliší, využívání bikesharingu má však některá specifika. K výhodám zejména patří to, že v případě kombinované dopravy se sdíleným kolem nemusíte cestovat v metru (nebo jiném prostředku veřejné dopravy), protože si ho můžete vypůjčit až tam, kde vystoupíte. Největší nevýhodou pak pochopitelně je, že za výpůjčku se platí. Pokud však budete jezdit častěji, máte možnost využít výhodné slevové programy. Nabídka bikesharingových firem v Praze je pestrá a zahrnuje jak kola klasická, tak elektrokola. 

APLIKACE NA KOLE PRAHOU

Ať už pojedete na sdíleném kole nebo svém vlastním, můžete využívat aplikaci Na kole Prahou, která díky řadě chytrých funkcí představuje mnohem víc než jen tu nejlepší cyklonavigaci pro hlavní město. Nově vychází vstříc i potřebám jezdce na elektrokole. Aplikaci Na kole Prahou je zdarma ke stažení pro operační systémy Android i iOS, k dispozici je rovněž na webových stránkách.

Alternativu k bikesharingu představují sdílené koloběžky. V Praze se poprvé objevily na podzim roku 2018, kdy je zde začala provozovat americká společnost Lime. Nyní již tuto formu mikromobility – jejímž specifikem je, že se díky elektropohonu pouze vezete bez nutnosti pohybu fyzicky napomáhat – nabízí i další společnosti.

HLAVNÍ SPOLEČNOSTI:

REKOLA

NEXTBIKE

BOLT

LIME

cyklistka jedoucí v Praze

NA VLASTNÍM KOLE 

Díky tomu, že cestování s bicyklem je povolené ve všech soupravách metra, můžete bez problémů využít vlastní kolo, aniž byste na něm museli překonávat případné velké vzdálenosti do centra ze svého bydliště. Prostě nastoupíte do metra jako obvykle, dojedete na Pražského povstání či k Muzeu a do sedla se vyhoupnete až před jednou z těchto stanic. Říká se tomu „kombinovaná doprava“ a je zejména vhodná pro ty, kteří s ježděním ve městě začínají. Výhody městské cyklistiky si užijete až v závěrečné fázi cesty.

Jaké kolo je vlastně do města vhodné? Nemusí být drahé, ale mělo by být dobře vychytané (zde).

DODRŽUJTE PRAVIDLA

Při jízdě prosím dodržujte všechna zákonná pravidla. Zejména nejezděte pod vlivem alkoholu. Jezděte na vozovce, chodník můžete k jízdě využít jen v případě, když to výslovně dovoluje dopravní značka. Pamatujte, že pro jízdu na koloběžce platí stejná pravidla jako na kole – více zde. Po skončení jízdy sdílené kolo ani koloběžku nepohazujte, ale zaparkujte vhodným způsobem, který nebude obtěžovat chodce.

VÍTR VE VLASECH A DOBRÁ NÁLADA

Pokud přerušení provozu metra na lince C využijete k vyzkoušení městské cyklistiky nebo jízdy na koloběžce, může se vám lehce stát, že si formu dopravy s větrem ve vlasech oblíbíte i do budoucna. K dobré náladě vám kromě samotné jízdy může přispět i zastávka na atraktivním místě s hezkým výhledem, například na Vyšehradě, a drobné občerstvení… Léto je pro radost z pohybu a pobyt na čerstvém vzduchu jako stvořené!