V sobotu na Velkou jarní cyklojízdu! Co čeká motoristy?

Kolo Aktuálně
25. 4. 2019 Čistou stopou Prahou
foto z loňského ročníku cyklojízdy
Fotografie z loňského ročníku cyklojízdy... Zdroj: Auto*Mat

Už v sobotu projede Prahou tradiční Velká jarní cyklojízda pro všechny přátele jednostopých vozidel na vlastní pohon či s dopomocí elektromotoru. Přidejte se také, koneckonců kdy jindy se můžete svobodně projet na kole či koloběžce po vyprázdněných pražských ulicích?

INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Nemusíte mít žádné obavy, všechno je řádně zabezpečené, zvládnou to i rodiny s odrostlejšími dětmi. Pojede se v osvědčeném hvězdicovém formátu z několika směrů, aby se bez problémů mohli přidat fandové pohybu, radosti a ekologicky šetrné dopravy opravdu z celého města. Účastníci se sjedou až v závěru jízdy a následně potkají na afterpárty v karlínském Přístavu, kde nebude chybět oblíbený DJ Jakobeen ani pravá grilovačka.

schematická mapka jednotlivých tras cyklojízdy

Stejně jako soutěž Do práce na kole (start příští středu!) se letošní cyklojízda ponese v duchu „Homo cykliens", tedy člověka budoucnosti. Vezměte si na sebe futuristickou masku nebo doplněk, ať máme zajímavé společné fotografie.

Rovzrh tras s orientačními časy průjezdů hlavními místy pro připojení a další informace naleznete na webových stránkách pořadatele, stručnou podobu pravidel cyklojízdy na jeho facebooku:

STRUČNÁ PRAVIDLA CYKLOJÍZDY
zdroj ZDE

Na co si dát hlavně pozor? Přípustná jsou jen kola, e-kola a koloběžky s povinnou výbavou – není tedy možné jet například na in-line bruslích, skateboardech či longboardech. Dojíždějí se mezery, aby do pelotonu nevnikla auta. Žádný alkohol! Ani dráždění motoristů a policie pitím nealka z alko-obalů.

Zapojte se v sobotu do velkého jarního cyklistického svátku, vychutnejte si přátelskou atmosféru uprostřed podobně smýšlejících lidí a vyjádřete svou účastí touhu po lepší Praze bez přemíry aut!

foto z loňského ročníku akce

INFORMACE PRO MOTORISTY

Magistrát hl. m. Prahy upřesnil dopravní opatření v souvislosti s Velkou jarní cyklojízdou. Její trasy povedou v sobotu 27. dubna po komunikacích v Praze 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 a 17 a povolena je na nich postupná uzavírka. Akce se uskuteční za asistence Policie ČR a Městské policie hl. m. Prahy.

PŘEHLED TRAS A ČASŮ

  • Severní rameno 2 (od 15.15 hodin), komunikace: Badeniho, Chotkova, Klárov, Mánesův most, Náměstí Jana Palacha 
  • Jihovýchodní rameno (od 13.45 hodin), komunikace: U Kunratického lesa, Vídeňská, Na Strži, Vrbova
  • Jihozápadní rameno (od 13.30 hodin), komunikace: Hlubočepská, K Dalejím
  • Jižní rameno (od 14.45 do 15.30 hodin), komunikace: Jiskrova, Ke Krči, Branická, Modřanská, Podolské nábřeží, Rašínovo nábřeží, Masarykovo nábřeží, Divadelní, Smetanovo nábřeží, Křižovnické náměstí
  • Společná jízda (od 16.00 do 18.00 hodin), komunikace: Alšovo nábřeží, Dvořákovo nábřeží, Nábřeží Ludvíka Svobody, Těšnovský tunel, Ke Štvanici, Hlávkův most, Bubenská, U Výstaviště, Partyzánská, Vrbenského, Ortenovo náměstí, Plynární, Argentinská, Most Barikádníků, Povltavská, U Českých loděnic, Voctářova, Rohanské nábřeží, U Mlýnského kanálu, Za Karlínským přístavem, Přístav 18600

DOPORUČENÍ OBJÍZDNÝCH TRAS PRO MOTORISTY

Pořadatel akce motoristům doporučuje:

  • Mezi cca 16.00 a 16.30 použít pro vjezd do centra pravobřežní komunikaci a Mánesův most.
  • Mezi cca 16.15 a 16.45 neprojíždět po Hlávkově mostě severním směrem. Zdržení zde může dosáhnout řádově 20 minut. Objížďka je možná přes Rohanské nábřeží a Libeňský most.
  • Mezi cca 16.30 a 17.00 objíždět Trojský most severním směrem po mostě Barikádníků.
  • Mezi cca 16.30 a 17.15 se zcela vyhnout průjezdu tunelem Blanka východním směrem. Pro dálkové cesty doporučujeme objížďku po Jižní spojce, pro cesty po Praze zvolit mezi Letnou a Libní povrchové komunikace.
  • Mezi cca 17.00 a 17.30 objet Rohanské nábřeží směrem do centra, nejlépe přes Vysočanské náměstí a Koněvovou ulicí.