Výzvy Do práce na kole se zúčastnily tisíce Pražanů, nyní se chystá velká letní cyklosoutěž

Kolo Aktuálně
24. 6. 2019 Čistou stopou Prahou
foto kola - detail na rám s nápisem "život na kole je krásný"
foto: Jiří Juřík

Celkem 105 zaměstnanců pražského magistrátu rozdělených do 28 týmů se zúčastnilo celonárodní soutěž Do práce na kole, jejíž účastníci na vlastním příkladu vybídli obyvatele metropole ke změně dopravního chování. Ačkoli je tato soutěž úspěšně za námi, není třeba kolo odkládat – už zanedlouho totiž odstartuje Velká letní cyklosoutěž.

V rámci celé metropole se do soutěže Do práce na kole zapojilo 5 869 lidí (v loňském roce 5 243 účastníků), kteří během května chodili, běhali nebo jezdili do práce na kole. Společným cílem všech účastníků květnové výzvy bylo na vlastním příkladu ukázat, že cesta do práce může být strávena aktivně, a navíc s pozitivními dopady na životní prostředí i sebe samé. Kromě ježdění na kole zdolávali kilometry mezi bydlištěm a zaměstnáním také chůzí, během a v menší míře i jinými aktivními způsoby dopravy.

foto dánského velvyslance a pražského primátora
Zahájení soutěže si nenechali ujít dánský velvyslanec v ČR Ole Frijs-Madsen (vlevo) a pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto: Auto*Mat

Celkem zaměstnanci MHMP a městských organizací během května najezdili a nachodili dohromady 17 109 km, čímž oproti jízdě v autě ušetřili 2,5 tuny CO2 a 598 gramů pevných částic. Nejvýkonnější účastník z řad magistrátu najezdil na kole během května 1 623 kilometrů. K účasti byly letos vyzvány i  městské části, kterých se nakonec zapojilo devět, nejaktivnější byly Praha 7, Praha 4 a Praha 20. V rámci přidružené soutěže Do školy na kole byly z pražských středních škol nejaktivnější Střední průmyslová škola stavební v Dušní a Střední škola dostihového sportu a jezdectví.

informace v rámečku o výsledcích soutěže v rámci celé ČR

„Jízda na kole je zdravá, uvolňuje místo cestujících v MHD, a pokud někdo vymění auto za sedlo bicyklu, je to ideální i pro jeho zdraví. Proto je potřeba podobné iniciativy a akce spojené s cyklodopravou podporovat,“ řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu.

jedoucí cyklista s otevřeným deštníkem
Účastníci soutěže Do práce na kole bojovali nejen s kilometry, ale i počasím.

 

Nyní Magistrát hl. m. Prahy připravuje velkou letní soutěž s využitím své cyklonavigace Na kole Prahou. Od 15. 7. do 15. 9. 2019 se můžete zapojit, navštívit zajímavá místa a získat některou z odměn. Podrobné podmínky soutěže zveřejníme počátkem července.

 

 

 

 

 

 

 

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.