Z Prahy k Labi po EV 4

Kolo Aktuálně
4. 5. 2016 Sylva Švihelová
Na Hranici Prahy a SČK
Autor: Petr Uzel

Od poloviny dubna se stalo spojení hlavního města s Polabím zase o něco pohodlnější. Rovinatá krajina v okolí Labe je velmi oblíbeným cílem řady cyklistických výletů.

 

Jednou z možností, jak se co nejrychleji, ale i nejpohodlněji dostat z Prahy k břehům Labe, je trasa začínající u metra Černý Most, která je označena jako cyklotrasa číslo A 26 a zároveň EuroVelo 4, ke které za hranicemi Prahy přibývá značka Greenway Jizera.

Trasa nejprve vede klidnými uličkami Horních Počernic, za kterými opouští území hlavního města. Praha a její magistrát se zde s cyklisty loučí speciální tabulí, v obráceném směru pak přijíždějící vítá.

Těsně po vjezdu na území Středočeského kraje se najíždí na cyklostezku, paralelní s ulicí Bezručovou, ta cyklisty bezpečně dovede do Zelenče, kterou po severní straně objíždí. Následuje necelých 200 metrů po ulici Čsl. Armády k rozcestí cyklotrasa 0034 a 17 a EV4,  po které se pokračuje dále. Hned za Zelenčí opět začíná široká cesta s kvalitním asfaltovým povrchem, který využívají i bruslaři.

Až doposud cyklotrasy využívaly stávajících komunikací, které však získaly nový povrch. Další novinkou je pak odpočinkový přístřešek s cyklostojany. Právě zde začíná zcela nový úsek cyklostezky, který vznikl z revitalizované polní cesty, na tu navazovala pouze malá pěšinka. Je zde i informace, že do projektu realizace polní cesty investoval Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova. Místo obtížně sjízdné a neudržované polňačky je zde nově stezka se zpevněným povrchem z obalovaného štěrku, který je vhodný pro jízdu na kole, ale ne pro bruslaře. Za silnicí spojující Mstětice a Zápy, následuje příjemný sjezd po opravené cestě, klesající do Lázní Toušeň, tedy přímo k Labi, a tím i k populární Labské stezce.

Úsek od Černého Mostu k altánku je dlouhý 8,3 km a od altánku do Toušeně je to celkem 12,5 km, to vše takřka po rovině.  Kdybychom připočítali i zbytek trasy od Černého mostu podél Rokytky k Vltavě, můžeme směle říct že jde o krásných 24 kilometrů, které propojují Vltavu s Labem a to převážně po cyklostezkách.

Jedná se tak o výrazné zlepšení propojení tras národního až celoevropského významu: EuroVelo 4 Střední Evropou, Vltavské trasy (EuroVelo 7) a Labské stezky. Navíc přímo naproti Lázní Toušeň ústí do Labe řeka Jizera, podél které vede Greenway Jizera.

 

Tip na výlet:

Pokud se na kole vydáte na cestu z Černého Mostu, kam můžete dojet po cyklostrase A26 nebo metrem, a dojedete až k Labi, otevře se vám doslova vějíř dalších možností kam na výlet. Pro inspiraci stačí uvést následující možné výletní cíle:

  • Labská stezka, po proudu řeky vede parádní cyklostezka až třeba do Nymburku, kde je řada pamětihodností.
  • Stará Boleslav a zdejší sakrální památky.
  • Lysá nad Labem a její zámek.
  • Čelákovice s tvrzí a muzeem.
  • Přerov nad Labem, zde je Polabské národopisné muzeum a Muzeum Moto & Velo.
  • Ostrá s historickou vesnicí Botanicus.
  • Kersko, zde si můžete zavzpomínat na spisovatele Bohumila Hrabala, případně se podívat na chov sobů.
  • Píst, kde stojí za pozornost písečný přesyp.
  • Podél Labe je i řada chráněných přírodních území. Například: PR Hrbáčkovy tůně, PR Vrť, PR Mydlovarský luh a další.

Velkou výhodou celé popisované oblasti je její rovinatost, dostatek malých silniček, cyklostezek a jiných cest, použitelných pro pohodlnou a bezpečnou jízdu na kole. Dalším kladem je možnost návratu do Prahy vlakem. Vhodné železniční zastávky jsou například v Lysé nad Labem nebo v Nymburce.

Autor textu: Jiří Juřík