DPP testuje „smart“ dezinfekci

MHD Aktuálně
6. 3. 2020 Čistou stopou Prahou
pracovník v ochranném oděvu dezinfikuje tramvaj
foto: DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy ode dneška testuje dva odlišné dezinfekční přípravky na principu nanopolymerů likvidující bakterie, viry, kvasinky, plísně a další mikroorganizmy s deklarovaným účinkem až 21 dnů. Účinnost běžných mycích či dezinfekčních prostředků je přitom mnohonásobně kratší.

„Dezinfekce nebo dodržování důkladné a správné hygieny patří v těchto dnech mezi nejskloňovanější slova. Naším cílem je mít smart MHD ve všech ohledech, včetně úklidu a dezinfekce. Vytvořením příjemného, čistého a po všech stránkách bezpečného prostředí zvýšíme komfort současným cestujícím a můžeme do MHD přitáhnout i ty obyvatele, kteří na ní stále hledí skrz prsty,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

Ověřování účinku nových antibakteriálních a antivirových prostředků probíhá ve dvou tramvajích 15T a jednom autobusu SOR NB 12D v běžném provozu a potrvá 14 dnů. Jak to funguje? Po nanesení vytvořily ultratenkou neviditelnou hydrofobní vrstvu, která chrání povrch interiéru proti usazování minerálních či vápenatých povlaků, vodní rzi a má i samočisticí efekt. Vrstva je současně antibakteriální a antivirová, tj. znemožňuje život mikroorganismům.

Před aplikací ochranných nanopolymerů DPP nejdříve provedl stěry z interiérů autobusu i tramvaje, které poslouží k mikrobiologickému rozboru. Po dvou týdnech v běžném provozu s aplikovanou antibakteriální a antivirovou vrstvou přijdou další stěry a rozbor na koncentraci a složení mikroorganizmů. Porovnání obou stěrů povede k vyhodnocení skutečné účinnosti přípravků v běžném provozu.

Kam dál? Rozšiřující informace o testování nových přípravků najdete na portále hlavního města Prahy. Zprávu o preventivních opatřeních proti koronaviru v pražské MHD jsme přinesli ZDE.