Nové boxy pro úschovu kol v pražském obchodním centru Chodov

Kolo Aktuálně
11. 11. 2016 Jitka Vrtalová
Parkovací boxy na pražském Chodově. Foto: archiv OC Chodov
Parkovací boxy na pražském Chodově. Foto: archiv OC Chodov

Obchodní centrum Chodov, které sídlí na pražském Jižním Městě, jako vůbec první objekt v České republice zprovoznilo Bike Safe Box, do něhož si cyklisté mohou uschovat kola, ale i maminky uložit své kočárky. Unikátní box, poháněný solární energií a vyrobený z recyklovatelných materiálů a plastů, se nachází u vstupu C. Další bezpečnostní box umístěný v garážních prostorách Centra Chodov disponuje zásuvkou 230 V pro dobíjení elektrokol. Za uskladnění kola zaplatí zákazníci 5 korun za hodinu.

Sestavu boxů o kapacitě až 8 kol naleznou u vstupu C a v garážních prostorách vedle automyčky. Každý box je vybaven také USB zásuvkou pro dobíjení mobilních telefonů. Mezi benefity bezpečnostních boxů patří jejich energetická nezávislost, kterou zajišťuje pohon na solární energii (boxy u vstupu C), možnost uložení kol ve vodorovné poloze bez rizika jejich poškození, k němuž dochází například při zavěšování, a komfortní způsob uzamykání. Bike Safe Boxy představují vhodné řešení nejen pro nákupní centra, ale i nádraží, školy, restaurace, hotely, kempy či koupaliště. Po premiéře v Centru Chodov se jejich instalace plánuje též v dalších městech.

 

Jak Bike Safe Box funguje?

Bike Safe Boxy se uzavírají magnetickým zámkem a ovládají se pomocí elektronického samoobslužného systému umístěného vždy ve středovém boxu. Terminál obsahuje dotykový panel s numerickými tlačítky pro zadání číselného pinu k uzamknutí a čtečky pro kódovou identifikaci prostřednictvím bezkontaktní platební karty, věrnostní karty Centra Chodov nebo mobilním telefonem s NFC. K uhrazení poplatku budou zákazníci potřebovat hotovost. Za první 3 hodiny zaplatí 5 Kč za hodinu, ponechají-li v boxu kolo déle (do 12hodinové doby), bude jim účtován 30korunový poplatek za každou započatou hodinu.

„Mezi pilíře naší strategie patří tzv. zelená témata i nadstandardní servis pro naše zákazníky, zabezpečený představováním pro náš trh jedinečných značek nebo poskytováním služeb, které jinde nenajdou,“ popisuje Petra Valentová, marketingová manažerka Centra Chodov a dodává: „Jsem ráda, že k nim přidáváme další unikát v podobě Bike Safe Boxů poháněných solární energií, v nichž mohou být bezpečně uložena jak kola, tak kočárky a jiná rozměrnější zavazadla.“

Symbolická částka za uskladnění slouží k tomu, aby kapacita boxů sloužila svému hlavnímu účelu, kterým je krátkodobé parkování a uložení věcí po dobu nákupu. Jak se opakovaně ukázalo v různých městech, parkovací boxy bez poplatku někdy zůstávaly dlouhodobě obsazené pro bezpečné parkování zdarma.

Více informací naleznete na www.centrumchodov.cz nebo na www.facebook.com/centrumchodov.

Nakupováním s pomocí jízdních kole se dlouhodobě zabývá projekt Cyclelogistics - Nakupuj na kole.

Fotogalerie