Osobní cykloprůvodce Prahou

Kolo Aktuálně
27. 5. 2016 Jitka Vrtalová
xxx
Doporučená trasa funguje i pro navigaci prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu

Najít svoji cestu ve spleti pražských ulic a uliček, dostat se bezpečně z jednoho konce metropole na druhý po cyklostezkách a vedlejších silnicích, s tímto úkolem se potýká každý, kdo se rozhodne vyrazit do práce, do školy nebo na výlet na jízdním kole. Město Praha nyní rozjíždí službu cykloprůvodce, který osobně navrhne a zkontroluje trasu pro jízdní kolo.

Na trhu je několik mapových aplikací, které v kombinaci s chytrým telefonem vytvoří navigační přístroj a cyklistu bezpečně provedou přes křižovatky, dvorky a průjezdy. Výsledná trasa z automatizovaného vyhledávače ale do značné míry závisí na kvalitě podkladových map a ne vždy výsledky počítají se zvláštními potřebami,  které mají třeba jezdci na kolech s těžkým nákladem, nemluvě o cyklopřívěsu. Automatizované plánovače také většinou nezobrazují omezení daná dočasnými uzavírkami, opravami komunikací nebo dalšími.

Pro ty, kdo si chtějí naplánovat svoji pravidelnou trasu, spouští město Praha novou službu. Zkušení cyklisté v rámci ní každému navrhnou trasu vhodnou pro různá jízdní kola a s respektováním speciálních požadavků, které klient zadá do webového formuláře na adrese cykloplanovac.cistoustopou.cz. Požadavky zhodnotí a vhodnou trasu navrhnou a zkontrolují vývojáři aplikace UrbanCyclers, která se stala oficiální aplikací soutěže Do práce na kole.

Jak to funguje?

Do webového formuláře stačí jen zadat výchozí a cílový bod trasy a případné speciální požadavky. Nejpozději v následujícím pracovním dni dorazí potom na danou e-mailovou adresu trasa ve třech variantách:

  1. Rychlá trasa, která je optimalizovaná z hlediska času, může ale vést i po frekventovaných silnicích
  2. Příjemná trasa je vedená s ohledem na bezpečí a příjemné prostředí, a to i za cenu jízdy větší oklikou
  3. Intermodální trasa, která využívá vhodným způsobem MHD tam, kde je možné převážet kolo.

Výběr trasy už je na samotném uživateli, jako vodítko zároveň dostává odhad ušetřených financí i emisí, stejně jako třeba informaci o kaloriích spálených pohybem, času a vzdálenosti.

Pro začátečníky i zkušené

Služba se může hodit například při cestování s dětmi, plně naloženým kolem nebo tandemem. Služba je určená hlavně pro ty, kdo v Praze s jízdním kolem teprve začínají nebo zkušené cyklisty, kteří s chtějí ověřit nebo zkusit jinou trasu.

Lidská kontrola také může pomoci zohlednit určitá časová omezení na trase, uzavírky a podobně. V současné době neexistuje v Praze odpovídající zdroj dat, který by umožnil evidenci uzavírek z jediného centra. Zpětná vazba od uživatelů nabízí příležitost, jak efektivně informovat i ostatní uživatele o mimořádnostech v pražské dopravě.

Jde nicméně o službu, která slouží především pro přechodné období, kdy řada uživatelů vyžaduje vyhledání bezpečné trasy, která není anonymně doporučená automaticky strojem, ale navíc je zkontrolovaná člověkem. Cílem je postupně začlenit individuální požadavky do automatického vyhledávače, vylepšení stávajících algoritmů by mělo být výsledkem půlroční práce s požadavky pražských uživatelů.

Od konce května bude doporučenou trasu navíc možné přenést do mobilní aplikace UrbanCyclers a nechat se navigovat v pražských ulicích. Zároveň zjistíte, kolik energie jste spálili či kolik jste ušetřili v porovnání s jinými způsoby cestování. Služba osobního cykloprůvodce, která byla spuštěna pod hlavičkou kampaně Čistou stopou Prahou, poběží minimálně do konce roku. Doporučování tras doplní workshopy s diskusemi o pražské cyklodopravě, tréningem bezpečné jízdy nebo oprav a údržby jízdních kol.

Fotogalerie