Soutěž z veletrhu For Bikes zná své výherce

Kolo Aktuálně
4. 5. 2016 Jitka Vrtalová
For Bikes anketa DCC

Celkem 33 výherců obdrží v nejbližších dnech balíček s výhrou, které věnovali partneři soutěže "Dělám co cítím". Úkolem všech, kdo se chtěli soutěže zúčastnit, bylo vyplnit krátký dotazník, který se zabýval zlepšením podmínek pro cyklisty. Účastníci ankety také měli pojmenovat bariéry, které nejvíce brání Pražanům v širším využití jízdního kola jako dopravního prostředku.

Nejčastějším požadavkem bylo celkové zklidnění centra tak, aby se stalo příjemným místem pro chůzi a jízdu na kole. Často lidé volali také po vytvoření chráněných cest v podobě cyklostezek nebo cyklopruhů. Stížnosti se ozývaly na adresu přeplněných páteřních stezek, které musí zvládnout provoz cyklistů, pěších, ale také jezdců na in-line bruslích. Každý typ uživatelů má jiné nároky na prostor, jinou rychlost i dynamiku, k vzájemnému hladkému průjezdu či průchodu je proto potřeba nutná dávka tolerance. Je otázkou, zda se soužití na stezkách vyřeší jejich dalším rozšířením nebo jestli je cestou umožnit například zkušeným cyklistům využít souběžnou silnici, kde by byl vyznačený cyklopruh. Díky novinkám v silničním zákoně platným od letošního února je to možné i na úzkých vozovkách.

Druhým častým požadavkem bylo více orientačních tabulí na pražských cyklotrasách. Hustá uliční síť vyžaduje často nadprůměrné schopnosti pokud jde o orientaci. Kvalitní navigace v mobilním telefonu kombinovaná s vyznačenými cyklotrasami v terénu bývá dalším častým požadavkem, který by Pražanům pomohl na svých cestách v častějším používání kola.

Vyšší vnímané bezpečí v ulicích města a dobré podmínky pro orientaci, to tedy byly dva hlavní požadavky, jak je zaznamenala anketa na veletrhu For Bikes v Praze. Soutěžní otázku na počet vyplněných dotazníků nejlépe odpovědělo 33 výherců, kteří si odnášejí ceny věnované od sponzorů soutěže. Hlavní výhrou je stylová cyklistická brašna značky ORTLIEB, mezi dalšími jsou přilby, košíky, tašky a kabelky z recyklovaných duší, kalendáře a členské poukazy do systému veřejných kol s názvem Rekola.

Za věnování cen děkujeme partnerům soutěže, kterými jsou firmy Cyklospeciality, AZUB, nakladatelství Cykloknihy, spolek Rekola či dodavatel designových tašek VAHO Trashion, společnost GAT CZ.

Fotogalerie