Co je PID a co dělá ROPID? Průvodce, který se vám může hodit

MHD Aktuálně
14. 2. 2019 Čistou stopou Prahou
Nápis Pražská integrovaná doprava na boku autobusu
Ilustrační foto: PID

Když čteme nebo slyšíme zprávu, v níž se v souvislosti s pražskou či středočeskou dopravou vyskytuje „PID“, nemáme problém tomu v daném kontextu porozumět. Víme ale, co přesně tento termín znamená a jaké oblasti zahrnuje? Kdy PID vznikl? Nebo co je ROPID?

Upozorňujeme na užitečnou brožuru CO JE TO PID A CO DĚLÁ ROPID, která vám v problematice Pražské integrované dopravy udělá jasno. Tématem vás provede „od A do Zet“, je však přitom velmi přehledně členěná a nezahlcuje nepodstatnými detaily, takže se v ní neztratíte. Pokud se dopravou nezabýváte profesionálně nebo ji nemáte jako koníček, sotva si tento informativní text přečtete jako detektivku na jeden zátah, můžete se k němu však vracet, kdykoli si budete potřebovat něco ověřit či ujasnit.

titulní strana příručky

 

Následuje několik informací, které jsme z brožury vybrali.

JAK JE TĚŽKÉ PROJEKTOVAT LINKY PID?

„Z hlediska objemu činností je to něco jako stavět dům v legendárním filmu Na samotě u lesa. To máte zadání od Rady HMP, shromažďování žádostí 57 městských částí, vyhodnocování podnětů občanů a petic pro či proti něčemu, přihlížení k datům z modelu hromadné dopravy…“  (A to zdaleka není všechno – místo tří teček v příručce následuje tucet dalších aktivit, které zprovoznění nové linky musí předcházet.)

VÍTE NAPŘÍKLAD, ŽE…

  • PID zahrnuje 1 provozovatele metra a tramvají, 1 provozovatele lanové dráhy, 3 železniční dopravce, 3 provozovatele přívozu – a dokonce 19 autobusových dopravců?
  • Počet cestujících přepravených vlaky PID se z necelých 80 000 v roce 2000 zvýšil na téměř 140 000 v roce 2017?
  • PID po dokončení integrace bude obsluhovat území o rozloze přes 11 000 km2 s počtem obyvatel přes 2,6 milionu?

ČTVRTSTOLETÍ PID

ROPID jako „Regionální organizátor PID" byl založen 1. prosince 1993, takže Pražská integrovaná doprava v závěru loňského roku oslavila 25. výročí své existence. Začátky byly velice skromné: nejprve došlo na sjednocení tarifu pražské MHD a osobních vlaků na území Prahy… Dnes PID zahrnuje železnici, metro, tramvaje, autobusy, lanovou dráhu a přívozy, které fungují koordinovaně jako celek, a to s důrazem na maximální efektivnost a spolehlivost.

Příručku CO JE TO PID A CO DĚLÁ ROPID najdete na stránkách PID nebo si ji můžete otevřít přímo v naší příloze.