Jen se bavte! Video boří zažité mýty většiny řidičů

Autem Aktuálně
3. 11. 2019 Roman Sovák
Klauni v autě

Je s podivem, jak se i v dnešní informační době udržují zažité stereotypy naprosté většiny řidičů. Ti pražští převážně přisuzují špatnou kvalitu ovzduší v hlavním městě průmyslu, ačkoliv ji má ze 70–80 % na svědomí silniční doprava. A navíc jsou přesvědčeni, že je před škodlivými emisemi nejlépe ochrání kabina jejich vozu.

Právě druhý mýtus si bere na paškál smutná klauniáda projektu Čistou stopou Prahou „Tady končí legrace“. V krátkém videu projíždějí řidiči a jejich pasažéři v podobě cirkusových „šašků“ ulicemi, kde na ně v kontrastu s jejich bezstarostností útočí neviditelný, ale o to zákeřnější zabiják – prachové částice v bezmála dvakrát větším množství, než které dýchají chodci, cyklisté či cestující v MHD. A aby těch špatných zpráv nebylo málo, na zadních sedadlech, kde se často převážejí děti, je koncentrace emisí nejvyšší.

V projektu Čistou stopou Prahou se této oblasti věnujeme pravidelně. Na jaře letošního roku jsme ve spolupráci s ČVUT provedli měření v podmínkách běžného provozu, které odhalilo koncentraci prachových částic 51 600 částic na cm3 uvnitř osobního automobilu oproti 27 600 cm3, kterou inhalovali ti, kteří autem nejeli. Nedávno jsme zase umístili stánek AIR Drive na ulici Legerova, v němž jsme řidičům nabízeli osvěžující doušek čerstvého vzduchu z hor a všechny důležité  informace o této problematice (více najdete ZDE).

Podle Světové zdravotnické organizace WHO nám polétavý prach, který dýcháme, zkracuje v průměru život až o jeden rok – bohužel výraz „ v průměru“ znamená, že mnoho dospělých i dětí zemře na následky dýchání znečištěného ovzduší mnohem dřív (v Praze činil odhad za rok 2017 cca 560 takovýchto předčasných úmrtí).

Co s tím? Zkuste před nasednutím do auta zvážit jiný způsob přepravy. Jízda MHD, na kole i chůze je mnohem zdravější než cestování autem. Podle statistik je přitom jedna pětina všech cest v Praze kratší než 2 kilometry a snad s výjimkou převozu těžkého nákladu nebo nemocných osob se navíc opravdu nevyplatí.