Kombinace vlaku a auta? Chytré cestování na dlouhé vzdálenosti.

Autem Aktuálně
5. 7. 2020 Ondřej Běnek
Carsharing a železnice? V Rakousku to funguje. Rail&Drive | autor: Ondřej Běnek
Spojení carsharingu a železnice? V Rakousku to funguje. Rail&Drive | autor: Ondřej Běnek

Jak využít výhody vlaku (rychlé spojení, komfort, možnost relaxu/odpočinku, protáhnutí se, nízké emise…) a auta (dojede „kamkoliv“) při jedné cestě? Vyzkoušeli jsme rakouskou službu Rail&Drive od ÖBB a podívali jsme se na podmínky využití AutaNapůl za body ve věrnostním programu Českých drah.

Inspirace z Rakouska.

V Rakousku je dostupná služba Rail&Drive (poskytovatelem je dceřinná společnost ÖBB) od roku 2017, ve 28 městech (většinou stanice, kde stojí RailJet, známý z linky Praha-Brno-Vídeň) si rovnou na nádraží můžete zapůjčit jeden z 280 automobilů (různé značky a velikosti, flotila čítá také dodávky a 20 elektroaut). Používání služby je jednoduché a auto si lze předem rezervovat, ceny začínají na 1,6EUR/h (o víkendech a v noci) a službu lze využít i bez jízdenky na vlak. Pro rodinný výlet do hor nebo pracovní cestu na venkov ideální řešení.

Námi zarezervovaný VW Golf čekající na vyzvednutí | Autor: Ondřej Běnek
Námi zarezervovaný VW Golf čekající na vyzvednutí | Autor: Ondřej Běnek

My jsme si půjčili VW Golf ve stanici St. Pölten, kde jsme dojeli vlakem z ČR ze dvou směrů (z Ostravy a z Prahy) na celodenní výlet do hor (výpůjčka 8:15-18:30). Auto jsme si zarezervovali předem a za celý den jsme zaplatili necelých 36EUR (což v pěti lidech dělá necelé 200Kč na osobu za půjčení auta včetně paliva a pojištění). Auto bylo nové, čisté, mělo integrovanou GPS navigaci i asistenta parkování a aplikace byla příjemná na používání.

Jak si půjčit auto?

Rakouské dráhy mají svůj carsharingový web pouze v němčině. Když jej ale překonáte (třeba s pomocí integrovaného Google překladače), stačí vyplnit registrační formulář na stránkách www.railanddrive.at a stavit se na jedno z rakouských nádraží, kde je služba R&D poskytována. Pracovník na přepážce si zkontroluje platnost vašeho řidičského průkazu, dokončí registraci a předá vám čipovou kartu, se kterou se vozidla odemykají.

R&D card a Vorteilscard | autor: Ondřej Běnek
R&D card a Vorteilscard | autor: Ondřej Běnek

Fyzické vyzvednutí kartičky může být komplikací. Ihned po registraci si můžete sice půjčit auto, ale před vyzvednutím kartičky jej ještě nelze rezervovat. Registrace běžně stojí cca 30EUR, tento poplatek je však často v rámci marketingových akcí odpuštěn. Pokud máte kartičky Östereich card, Vorteilscard, nebo Wiener linien (obdoba rakouské In karty, resp. Lítačky), můžete jednorázově obdržet finanční kredit 30-60EUR.

Jste připraveni vyrazit? V aplikaci nebo na stránkách R&D si zarezervujete konk. typ vozidla, výchozí stanici a časové rozpětí. A můžete být v klidu, že na vás auto bude čekat připravené. Rezervace auta je bezplatná, ale pokud se ji rozhodnete zrušit méně než 24h před odjezdem, nevyhnete se storno poplatku 50% z ceny časového tarifu. Auto je nutné vrátit do výchozí stanice.

Aplikace je intuitivní | autor: Ondřej Běnek
Aplikace je intuitivní | autor: Ondřej Běnek

České dráhy začaly spolupracovat s AutoNapůl

Autonapůl je první český carsharing, jeho velkou výhodou je, že si můžete auto půjčit hned v 9 městech. Pokud jste členy věrnostního programu Českých drah „ČD body“, nově naleznete novou možnost jejich čerpání: Za 25bodů (ekvivalent utracených 250Kč u Českých drah) dostanete slevu v hodnotě 250Kč na využití prvního českého carsharingu AutaNapůl.

Tato nabídka je tedy skutečně královská a platí pro nové i stávající uživatele AutaNapůl. Podobně jako v Rakousku tak můžete zkombinovat výhody vlaku i auta na delší cestě, nebo si carsharing vyzkoušet výměnou za body od Českých drah.

Spojení vlaku a auta | autor: AutoNapůl
Spojení vlaku a auta | autor: AutoNapůl

AutoNapůl

Tato společnost disponuje flotilou 70-80 aut včetně elektromobilů v 9 městech, za rok 2019 najeli uživatelé přes 1,3 milionu kilometrů. Podle společnosti se vyplatí používat carsharing a nevlastnit vlastní auto všem, kteří za rok najezdí méně, než 10 000km. A proč je carsharing zajímavý? AutoNapůl má jasno: „Jeden sdílený automobil dokáže díky efektivnímu využití nahradit až 10 soukromých aut. Soukromě vlastněné auto je typicky používáno zhruba 5% času, zatímco sdílená auta 30-50% času. Představte si ty ulice proměněné z parkovišť na místa pro život!“

V Praze je více možností, jak využít carsharing. Stačí se podívat na velký přehledný možností.

AutoNapůl v Plzni před nádražím | autor: AutoNapůl
AutoNapůl v Plzni před nádražím | autor: AutoNapůl