Už i hybridy mohou v Praze parkovat za hubičku

Autem Aktuálně
25. 6. 2018 Čistou stopou Prahou
habrid a značka,která mu umožňuje parkování
Přes 70 procent nově registrovaných hybridních vozů v ČR připadá na značku Toyota.

Po majitelích e-aut mohou v placených modrých a fialových zónách parkovat prakticky zdarma také majitelé automobilů s hybridním pohonem. K parkování v těchto zónách jim totiž stačí uhradit jednorázový poplatek 100 Kč ročně.

Opatření MHMP přispívá ke zkvalitnění ovzduší v Praze, kde je doprava jeho tradičním hlavním znečišťovatelem. Podíl hybridů na celkovém počtu automobilů zatím sice není velký, ale obliba těchto vozidel slibně vzrůstá, což potvrzují i poslední statistické údaje (viz dále).

K tomu, aby si mohl majitel hybridního automobilu vyřídit bezplatné parkování, musí splnit tyto podmínky:

  • vůz je možné přepnout na čistě elektrický pohon,
  • výkon spalovacího motoru není vyšší než 135 kW,
  • auto je maximálně 10 let staré.

Jak postupovat při žádosti o parkovací oprávnění pro vozidla s hybridním pohonem najdete na webových stránkách Parkuj v klidu.

ZÁJEM O HYBRIDY SE V ČR ZVYŠUJE

Prodej aut na hybridní pohon v Česku letos do května vzrostl o třetinu na 1 473 vozů, čistých elektromobilů se za stejné období prodalo 225 (zdroj: Euro.cz / Svaz dovozců automobilů). Jak jsme již dříve uvedli, za celý loňský rok u nás proběhla registrace 2 826  hybridních a 307 elektrických vozů. Hybridní automobily u nás v roce 2017 dostihly v prodejích auta na CNG (celý článek).