10 nejpřívětivějších měst pro chodce

Čistá mobilita Aktuálně
19. 9. 2020 Ondřej Běnek
Marrakech picture

Ačkoli popojíždění od památníku k památce může být efektivnější taxíkem nebo tramvají, zkoumání města pohodovým tempem z pěší perspektivy má hodně co do sebe - ať už v něm bydlíte nebo se zrovna ocitnete v roli turisty. Některá města jsou však pro chůzi přímo stvořená, zatímco jiná mají co dohánět. Přinášíme TOP10 pěší inspiraci z TheCultureTrip.com.

1. Florencie

Vzhledem k tomu, že je provoz v historickém centru omezen na rezidenty, taxíky a MHD, Florencie k pěšímu výletu přímo vybízí. Město je často srovnáváno s muzeem pod širým nebem a nabízí mnoho památek, které jsou v pohodlné pěší vzdálenosti od sebe. Od nejznámější památky Cattedrale di Santa Maria del Fiore, přes historické Ponte Vecchio (jediný most ušetřený nacistickému bombardování), až po Piazzale Michelangelo s úchvatnými výhledy na město a Toskánskou krajinu. A všudypřítomní kavárny, bary a restaurace nabízejí osvěžení a odpočinek uťapkaným nohám.  

Florencie | zdroj: theculturetrip.com
Florencie | zdroj: theculturetrip.com

2. New York City

I přes jeho rozlohu můžeme NY označit za nejpřívětivější město pro pěší v Americe. Smyslupně očíslované ulice na Manhattonu usnadňují snadnou orientaci a městské plány jsou k pěším přívětivé (za pěkný příklad můžeme vzpomemnout Times Square, které je bylo přizpůsobeno pro pěší). Doporučujeme se projít po ikonické 5th Avenue, přejděte Brooklyn bridge a na chvíli se ztraťte ve čtvrti Clinton hill s charakteristickými domy z hnědých kamenů. Central park se svými 843 akry snad už nemusíme zmiňovat.

New York City | zdroj: theculturetrip.com
New York City | zdroj: theculturetrip.com

3. Marrakesch

HIstorická část města Medina je zapsaná na seznamu UNESCO a všechny významné památky můžete snadno prozkoumat pěšky. Labyrintové uličky tržišť, hromada koberečků, pestrobarevné bačkory a orientální koření - celá ta změť může být zarážející, ale zkrátka ji musíte vidět. Nezapomeňte při návštěvě navštívit největší mešitu Koutoubia Mosque, ruiny paláce z 16. století El Badi Palace a známé náměstí Jemaa El-Fnaa square, které je domovem mnohých pouličních umělců, dobrého jídla a festivalů.

Marrakesch | zdroj: theculturetrip.com
Marrakesch | zdroj: theculturetrip.com

4. Paříž

Paříž se poslední dobou proslavila nákloností k pěším a cyklistům, přesto to může trvat několik dní, než objevíte všechny její krásy. Město světel se ale vyplatí prozkoumávat pomalu. Začněte procházkou podél Seiny a užijte si krásné výhledy na Jardin des Tuileries and The Louvre, poté pokračujte na Île de la Cité and Notre Dame. Jistě oceníte kávu v jednom z mnoha bister v latinské živé čtvrti, než se vydáte na Eiffelovu věž. Nezapomeňte na nejromantičtější čtvrť Montmartre, která nabízí klikaté úzké uličky a především baziliku Sacré-Cœur.

Paříž | zdroj: theculturetrip.com
Paříž | zdroj: theculturetrip.com

5. Vancouver

Díky podpoře aktivní mobilitě, plánům města a 200 pěších map v terénu je Vancouver ráj pro pěší a to i přes to, že se jedná o třetí největší město v Kanadě. Velmi oblíbená procházka je podél malebné promenády (od False Creek až po Granville Island), kde se můžete zastavit na věřejném tržišti pro česrtvé a lokální potraviny. Na seznam si připište Stanley park a projděte se také po Lions Gate Bridge, který nabídne úchvatné výhledy na město i širý oceán.

Vancouver | zdroj: theculturetrip.com
Vancouver | zdroj: theculturetrip.com

6. Buenos Aires

Hlavní město Argentiny je často nazývané Paříží Jižní Ameriky a nabízí překrásnou architekturu inspirovanou evropským stylem, živou kulturní scénu a rozmanité čtvrti. Milovníci umění nesmí vynechat procházku skrze La Boca, která se chlubí uličkou Caminito plnou zářivě malovaných domů a galerií souasného umění Fundación Proa.

Buenos Aires | zdroj: theculturetrip.com
Buenos Aires | zdroj: theculturetrip.com

7. Dubrovnik

Celá hitorická část je pěší zóna a promenáda Stradun nabízí všechny pěkné památky v příjemné docházkové vzdálenosti. Za prozkoumání stojí středověké zdi kolem města, Onofriova fontána, I z 16. století a samozřejmě - Starý přístav. Dubrovnik stojí za prozkoumání i mimo historcikou hranici města, za hradbami se nachází např. poloostorv Lapad nebo pláž Copacabanu.

Dubrovník | zdroj: theculturetrip.com
Dubrovnik | zdroj: theculturetrip.com

8. Melbourne

Druhé nějvětší město Austrálie září protiklady, kde se stará Viktoriánská architektura krčí pod třpitivými mrakodrapy a moderní městské parky vycházejí vstříc zátoce. Vydejte se na řeku Yarra a užijte si procházku naplněnou zelení, nezapomeňte také navštívit královskou botanickou zahradu. Centrum města nabízí také historické arkády a uličky jsou domovem nejenom historických památek (Old Gaol), ale také spousty butiků, barů a kaváren. Nad to lze rozhodne doporučit výtahovou plošinu Eureka Skydeck 88, největší vyhlídkovou plošinu na jižní polokouli s krásným výhledem na  město.

Melbourne | zdroj: theculturetrip.com
Melbourne | zdroj: theculturetrip.com

9. Boston

K prozkoumání bohaté historie a kultury Bostonu jsou procházky zvlášť vhodné. Stačí se přitom držet u vody (město se rozkládá na pevnině, která je obklopena záliven, do kterého ústí řeka. Takovou procházku je ale vhodné rozdělit do mnoha úseků, neboť je dlouhá přibližně 65 km. Mnoho památek a zajímavých míst je však po cestě - Institut současného umění, park Christophera Columbuse, Královská kaple nebo památník Bunkera Hilla.

Boston | zdroj: theculturetrip.com
Boston | zdroj: theculturetrip.com

10. Vientianeiuz

Hlavní město Laosu, Vientianeiuz je směsicí francouzské a latinské kultury a díky všudepřítomné a uvolněné přírodě je to velmi příjemné město pro lidi. Mnoho cest je lemováno stromy a atmosféra je prosycena buddhismem. Jedna z nejvýznamnějších Laoských památek Pha That Luang se svou zlatou výzdobou ohromí a brána Paris’s Arc de Triomphe nabídne krásný výhled na celé město, pokud si dáte tuu námahu a vystoupáte nahoru.

Vientianeiuz | zdroj: theculturetrip.com
Vientianeiuz | zdroj: theculturetrip.com