Blíží se hackathon o chytré mobilitě

Čistá mobilita Aktuálně
28. 3. 2018 Roman Sovák
plakát akce
Zdroj: CEE Hacks

Již za pár dnů se uskuteční další mezinárodní Smart Mobility Hackathon Prague (SMH), v němž budou tříčlenné týmy mladých lidí dva dny nonstop řešit vybraná témata ze širokého spektra chytré mobility. Na vítěze čekají velmi zajímavé "prize money", nabídka spolupráce s předními firmami a možnost návrh realizovat.

SMH propojuje mladé talenty, udržitelnou dopravu a kreativitu. Jde o „závody v chytrosti“, jejichž smyslem je zvládnout ve trojici – kterou tvoří vizionář, designér a programátor – v minimálním čase na vysoké úrovni úkol v oblasti chytré dopravy a infrastruktury, který by jinak početnější týmy řešily mnohem déle. Originální nápad přitom musí být podpořen reálným řešením. Příkladem může být návrh inteligentního systému na zrychlení provozu metra díky směřování cestujících na nástupišti do vagonů podle jejich obsazenosti, se kterým na loňském ročníku pražského hackathonu zvítězil tým ČVUT.

Letošní soutěžící si své úkoly mohou vybírat v rámci třinácti základních a desítek dílčích tematických okruhů a řešit přitom stěžejní problémy jako autonomní mobilitu, ale i zdánlivé maličkosti, jako je například zábava cestujících během jízdy. Další informace včetně kompletního tematického členění najdete na webových stránkách organizátora akce CEE Hacks ZDE (angličtina).

Smart Mobility Hackathon Prague 2018 se koná od pátku 6. do neděle 8. dubna. Záštitu nad ním převzalo hlavní město Praha, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Kraj Vysočina. Účastníkům přejeme super nápady a nám všem, aby časem nezaparkovaly v zapomnění.