Good food, fine wine & smart art pod magistrálou

Čistá mobilita Aktuálně
14. 6. 2018 Roman Sovák
foto areálu s lidmi
Zdroj: Manifesto / Jakub Červenka

Se skvělým nápadem proměnit dosud nevyužívaný „brownfield“ v centru Prahy v příjemný prostor pro setkávání nejen se známými a kolegy z práce, ale i pestrou nabídkou bister, obchůdků a kultury přišla neziskovka reSITE. Po dvou letech příprav je otevřeno.

K návštěvě areálu v blízkosti ulice Na Florenci a Masarykova nádraží vás zve pop-up market Manifesto. Místo plné odpadků, okolo kterého nebylo moc příjemné chodit, nahradil zajímavě řešený areál tvořený 27 stylově upravenými mobilními kontejnery, kde si můžete koupit, na co máte chuť nebo co se vám líbí, nechybějí ani místa pro posezení a pódium pro hudební či divadelní produkci. Pokud jde o gastronomii, důraz by měl být podle organizátorů položen na lokální dodavatele a suroviny a zároveň by mělo být maximálně omezeno používání plastů.

vysvětlení, že Manifesto bude v daném místě fungovat jen 700 dnů, pak se přesune na jiné místo v Praze

V programu akcí zatím převládají DJ sety prokládané čas od času filmovými projekcemi – z nich je naším tipem snímek BBC Earth: Den na zázračné planetě, který vám se svou tematikou v poněkud bizarním protikladu k blízké rušné magistrále může zpříjemnit večer již tuto neděli. Do budoucna se počítá s rozšířením kulturní nabídky tak, aby si to svoje vybral každý, zahrne například i divadelní představení pro děti… Drobná vsuvka: právě tato rozmanitá, „chytrá“ nabídka (a ne obrázky SmartArt z MS Office) inspirovala patřičnou část našeho titulku.

mapka s umístěním marketu Manifesto
Zdroj: Manifesto / Jakub Červenka

Kultivovaný veřejný prostor, kde je radost se pohybovat a posedět, jde ruku v ruce s čistou mobilitou, protože v obležení pojízdných plechů si ho nikdo nevychutná. Takže i v tomto smyslu marketu Manifesto palec nahoru.

P.S. Až se tam vydáte, bankovka v kapse vás nespasí. Prostor je „cashless", k úhradě musíte použít kartu nebo platební aplikaci v mobilu.