Kam směřuje pražská doprava? Přijďte to zjistit do CAMPu

Čistá mobilita Aktuálně
22. 5. 2018 Čistou stopou Prahou
lidé nastupují do tramvaje, jsou jim vidět jenom nohy
Ilustrační foto Lukáš Eršil

Pohled do budoucnosti pražské dopravy nabídne všem zájemcům výstava „Plán udržitelné mobility Prahy a okolí“. Uskuteční se od 29. května do 17. června v Centru architektury a městského plánování (CAMP) a její předností  je zejména přeměna teorie do zábavné, interaktivní  formy na zcela konkrétních případech.

Pražané díky projektu Polaď Prahu už téměř dva roky spolupracují na vytváření plánu mobility. Nyní, kdy se příprava dokumentu blíží do finále, můžete navštívit expozici, kde celá koncepce v Praze a celé metropolitní oblasti nabývá hmatatelné obrysy.

KROK ZA KROKEM

Hned na začátku výstavy máte možnost zahloubat se do problémových map zobrazujících ta nejkritičtější místa v Praze v automobilové, hromadné a cyklistické dopravě. Následně zhlédnete krátký film, který budoucnost pražské dopravy představí vizuální formou. Poté si můžete prohlédnout všech 243 karet opatření (netýká se náhodou některé z nich lokality u vašeho bydliště?), která se v metropolitní oblasti připravují, a prostřednictvím dotykové obrazovky si vybrané karty přeposlat na e-mail a doma studovat popsané detaily.

Nestačí?  Tak si na závěr pomocí unikátní hry vyzkoušejte, jaké to vlastně je plán udržitelné mobility vytvořit. Hned si lépe představíte, kolik menších dopravních staveb je možné postavit za stejnou cenu jako metro nebo velké silniční stavby, co se vyplatí víc a co méně.

plakát akce

POLAĎ PRAHU

Představovaný Plán mobility pro Prahu a okolí sleduje pohyb po hlavním městě a části středočeského kraje od chůze přes cyklistiku až po jízdu veřejnou dopravou či v autě a zároveň hledí vpřed – je to vlastně strategická dopravní kuchařka až do roku 2030.

Samotný projekt je mezi širokou veřejností znám pod názvem Polaď Prahu či značkou P+ a kromě pracovní skupiny zastoupené institucemi pod záštitou magistrátu v něm ladili Prahu také odborníci, akademici a partneři z neziskových organizací a městských částí, ale i aktivní občané a zástupci různých zájmových skupin.

Výstava názorně a zábavně představí, k čemu se společně dospělo, a návštěvníkům nabídne také zajímavý doprovodný program. Jestli se o různých akcích v nadsázce píše, že by bylo chybou na nich chybět, pak v tomto případě na to opravdu můžete vzít jed.

položky doprovodného programu