LETEM SVĚTEM Ohlédnutí za zimou, 1. část

Čistá mobilita Aktuálně
12. 3. 2021 Ondřej Běnek
foto nabíječky nabíjející e-vůz
Elektroauto nabité za 5 minut? Foto: theguardian.com

Co se na téma udržitelné dopravy psalo v lednu v zahraničí? Následuje souhrn toho, co nám ve sledovaných newsletterech (jejich přehled najdete zde) připadalo nejzajímavější. Na závěr anotací si můžete kliknout na zdroj v originále, kompletní přehled s rešeršemi v češtině naleznete v přiloženém souboru.

USA se znovu připojí k Pařížské dohodě o klimatu, ale to byla ta snadná část

Nový americký president Joe Biden hned první den v úřadě potvrdil znovu připojení se USA k Pařížské dohodě o klimatu, čímž projevil své úsilí řešit klimatické problémy na rozdíl od Donalda Trumpa, jenž od dohody ustoupil. Další kroky budou mnohem obtížnější. Biden slíbil, že do roku 2035 odstraní emise CO2 z energetického sektoru a v roce 2050 bude americká ekonomika založena na 100% čisté energii. zdroj: theverge.com (anglicky)

USA se (opět) připojuje k Pařížské dohodě | zdroj: verge.com
USA se (opět) připojuje k Pařížské dohodě | zdroj: verge.com

Byly vyrobeny baterie do elektro vozidel, které se nabíjí 5 minut

Významným krokem ve vývoji elektro vozidel je vynález elektro baterie, která je schopna se plně nabít během 5 minut. Tyto nové lithium-iontové baterie vyvinula izraelská firma StoreDot a začala ji vyrábět firma Eve Energy na standardní výrobní lince v Číně. zdroj: theguardian.com (anglicky)

V minulém roce vyprodukovala doprava v Rakousku o více než 4 miliony tun méně skleníkových plynů

V Rakousku se loni tankovalo méně o 1,8 miliard litrů benzínu a nafty. Tím pádem také ubylo více než 4 miliony tun CO z nákladní dopravy. Sice s 20 miliony tunami emisí tak doprava splnila svůj cíl pro rok 2020, avšak na cíl stanovený pro rok 2030 to zdaleka nestačí a je třeba přijmout další opatření jako např. další výstavba cyklo infrastruktury, zvýšení podílu elektro vozidel a větší podpora ekologické dopravy. zdroj: vcoe.at (německy)

Emise CO2 z dopravy v předchozím roce poklesly poprvé od roku 2014 (emise skleníkových plynů z dopravy v Rakousku, bez letecké dopravy)
Emise CO2 z dopravy v předchozím roce poklesly poprvé od roku 2014 (emise skleníkových plynů z dopravy v Rakousku, bez letecké dopravy)

Elektro vozidla dosáhla v Norsku 54% podílu na prodeji aut přičemž VW předčil Teslu 

Zvýšení prodeje elektro vozidel v Norsku, který dosáhl v loňském roce 54% podílu, je podpořeno obrovským daňovým zvýhodněním a dalšími pobídkami, které mají zajistit, že se v Norsku  na konci roku 2025 budou prodávat pouze osobní a dodávková vozidla s nulovými. zdroj: cnn.com (anglicky)

Koronavirus způsobil v USA nejvyšší pokles emisí skleníkových plynů od druhé světové války

V roce 2020 klesly emise skleníkových plynů v USA o 10,3%, uvádí se ve zprávě Rhodium Group. zdroj: reuters.com (anglicky)

Vlakem místo autem: jaká opatření pomáhají?

Dotázaní cestující jmenovali nejčastěji jízdenky k cestám do práce zdarma a krátký celkový čas strávený na cestě (včetně návaznosti na městskou dopravu), když byli dotázáni na to, v jakém případě by dali přednost veřejným dopravním prostředkům před autem. Dále následovaly požadavky jako vyšší frekvence spojů, lepší návaznost městské dopravy na vlak a také skutečnost, že nebudou potřebovat auto k jiným účelům. zdroj: vcoe.at (německy)

Seznamte se s finským městem, které má rádo cyklisty a kde lidé jezdí na kole i ve sněhu

Tímto finským městem je Oulu. Přestože jsou tam dlouhé zimy plné sněhu a brzy se stmívá, místní obyvatelé jezdí na kole do práce i do školy. Na kole realizují jednu z pěti svých cest, v zimě kolem 12%. Pro srovnání v Londýně je v ziměpodniknuto na kole pouze 2% cest, v Holandsku 50% a Kodani zhruba jedna třetina. Cyklistická infrastruktura v Oulu je upřednostňována a stezky pro cyklisty jsou v zimě prohrnovány dokonce více než cesty pro auta. Podívejte se na záběry s cyklisty jedoucími zasněženým městem! zdroj: euronews.com (anglicky)

USA buduje 6 000 km dlouhou cyklostezku spojující západní a východní pobřeží

Téměř 6 000 km dlouhá stezka vedoucí z Washingtonu DC do státu Washington na pobřeží Tichého oceánu procházející 12 státy USA propojí západní a východní pobřeží Ameriky. Tato stezka je určená pro cyklisty, pěší i jezdce na koni a bude sloužit k rekreaci i dopravě 50 miliónům lidí žijícím v jejím okolí. Její stavba začala v roce 2019, propojuje stávající cyklostezky a 3 200 km je již hotovo. Jízda na kole a bezpečné stezky budou důležité pro města při jejich obnově po pandemii. zdroj: weforum.org (anglicky)

 

USA staví cyklostezku od pobřeží k pobřeží | zdroj: weforum.org
USA staví cyklostezku od pobřeží k pobřeží | zdroj: weforum.org

 

Vídeň: V roce 2020 nárůst jízd na kole o 12% 

Jízda na kole ve Vídni je odolná i vůči krizi. Navzdory lockdownu, distanční výuce i práci z domu byl v roce 2020 na měřících místech ve Vídni zaznamenán rekordní počet cyklistů, přes 9 miliónů, což je o 12% více než v předchozím roce. Na čtyřech měřicích místech napočítali za rok dokonce více než milión cyklistů. Rekordním dnem byl 30. červen, kdy jedním z měřicích míst Opernring projelo 10 389 cyklistů za den. Podrobnou statistiku najdete v článku. zdroj: fahrradwien.at (německy)