Letní chůzi si můžeme zpestřit užitečnými přestávkami

Čistá mobilita Aktuálně
21. 6. 2018 Roman Sovák
interiér malého obchůdku
Zdroj: boruvkapraha

Dnes ve 12:08 nastává astronomické léto, ten rozmarný čas velkých prázdnin, hlavních dovolených a výletů za hranice všedních dnů. Léto je ovšem příhodné pro pěší chůzi také ve dnech, kdy se z Prahy z pracovních či jiných důvodů nemůžeme vzdálit.

Chůze v dlouhých a teplých dnech má oproti jiným obdobím spoustu výhod, ale radost z ní nám může překazit, když je toho sluníčka až moc. Co s tím? Snažme se více chodit ráno a večer, kdy teploty nedosahují extrémních hodnot, což mimochodem obvykle dobře koresponduje s časem na cestu do práce a z práce. Chůze se však nemusíme vzdávat ani „přes den“. Základní doporučení jsou: sluneční brýle, vhodná pokrývka hlavy a dodržování pitného režimu.

K tomu si můžeme občas přidat přestávku a využít ji například k prozkoumání různých obchůdků s regionálním zbožím, na které jsme si zatím nenašli čas. Víte, že pokud si z jejich nabídky vybereme, příznivě tím ovlivníme kvalitu životního prostředí a podpoříme místní ekonomiku? Nakupování v malých obchůdcích a na farmářských trzích totiž přispívá:

  • ke snížení množství mezinárodní dopravy a tím i zbytečné produkce škodlivých emisí a spotřeby neobnovitelných přírodních zdrojů,
  • k tvorbě pracovních míst pro místní obyvatele,
  • k zanechání peněz v regionu a zabránění jejich odlivu,
  • k podpoření ducha a potenciálu regionu,
  • k oživení veřejných prostranství a městských čtvrtí,
  • k posílení dobrých sousedských vztahů.

Ideální by proto bylo, aby se nám při našem letním putování po městě podařilo objevit prodejničky, kam bude radost se vracet.