Málo se hýbeme!

Čistá mobilita Aktuálně
6. 6. 2019 Štěpánka Luhanová
FOTO - DETAIL na břicho obézního muže, přes něj krejčovský metr

Mnoho z nás již slyšelo titulky typu: „Češi jsou sedmý nejobéznější národ“ či „Každý čtvrtý Čech trpí obezitou“, ale abychom tento problém mohli řešit, musíme se dostat na jeho počátek. Kde tedy děláme chybu?

AKTIVNÍ ŽIVOT, LEPŠÍ ZDRAVÍ

Spousta lidí se každodenně dopouští chyb, které mají přímý dopad na jejich zdraví. Nejde pouze o chyby v životosprávě (jako například jíst alespoň po 2–3 hodinách, snídat, nepřejídat se a další), ale také o náš aktivní přístup k životu a s ním se také pojí naše mobilita. Odborníci doporučují pohyb, stačí prý tři hodiny týdně, tedy zhruba 26 minut denně. Nepřipomíná vám to něco? Proč těchto 26 minut nevyužít k cestě do práce na kole nebo pěšky? Nebo si přivstat a dojít si na snídani do kavárny, která je 13 minut od místa, kde pracujete (tím splníte hned dva body v boji proti obezitě – snídat každý den a hýbat se).

stylový obrázek o hubnutí

SÍLA JE V RUTINĚ

Rutina je pro někoho považována téměř za negativní slovo. Rutina je nuda. Ale musí tomu opravdu tak být? Pokud zařadíte do svého života určité zvyky a budete se jich držet, můžete ji opět využít jako zbraň proti nespokojenosti. Každý den jít pěšky nebo jet na kole do práce, nejdříve vám to zní jako nemyslitelná věc, ale každým dnem se víc upíná k vaší rutině. Stačí jen vytrvat.

NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

Obezita není jen věcí dospělých, ale také dětí a seniorů. Dětská obezita je stále diskutovanějším problémem a má dopad nejen na fyzické zdraví dítěte, ale také na psychické, protože mnoho dětí trpící tímto problémem zažívá šikanu ze strany spolužáků. A silně přibývá obézních lidí ve věku po šedesátce. Přesněji u těch, kteří odešli do penze. Přestali ráno vstávat a nevydávají tolik energie. Podle průzkumů je mezi Čechy ve věku nad šedesát čtyři let nyní téměř třetina obézních. A zlepšení je v nedohlednu.

stylový obrázek o hubnutí
Ke zhubnutí vám nejlépe pomůže „obyčejná“ chůze... Dokonce ani ne moc rychlá.

 

Aktivním pohybem a správnou životosprávou můžete prospět svému zdraví a je to také prevence proti obezitě. Zde vám přidáváme několik typů, jak aktivně a zdravě žít!

  • Hýbat se každý den. Stačí jen málo, nemusíte trénovat na maraton. Jedna procházka denně na čerstvém vzduchu či jízda na kole do práce bohatě stačí.
  • Stravovat se pravidelně pětkrát až šestkrát denně a nezapomínat na snídaně.
  • Neztrácet motivaci k pohybu a zakládat si na aktivním přístupu k životu.
  • Zaměřit se na to, co jím. Důležitý je přísun ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a bílkovin.
  • Zapojte do svého každodenního života nějaký sport. Zkuste například běhání nebo plavání. Nebojte se vyzkoušet něco nového!

 

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.