MALOSTRANSKÉ NÁMĚSTÍ

Čistá mobilita Aktuálně
1. 7. 2016 L. Eršil a S. Švihelová
MALOSTRANSKÉ NÁMĚSTÍ
Zdroj: LE

Náměstí se dnes opět stalo náměstím. Parkující auta nahradili lidé a historické centrum Malé strany tak získává zpět svou dřívější funkci.

Jezdíte po Praze autem s pocitem, že zplodiny, které produkujete je to poslední, co by vás od toho odradilo? Nebo máte klidné svědomí, protože váš čtyřkolý miláček je poháněn elektřinou?

Už jste se ale někdy zamysleli i nad tím, že je to ti nadměrný prostor, který zabíráte?

Vydáváte se do ulic s konstrukcí o rozměrech zhruba 3x5 metrů, která vás obklopuje, a sem tam ji musíte někde zanechat a obsadit stejně velký prostor ve veřejném prostranství. Byli byste rádi, kdyby toto místo bylo vždy volné, před vaším domem, v místě kde pracujete, kde máte kamarády a kam chodíte nakupovat.  Kdybyste chtěli na stejnou plochu umístit na den lavičku, přijde vás to na 150 Kč*. V případě, že jste majitel kavárny a chcete umožnit lidem posezení venku, zaplatíte za den na Smíchově 1 500 Kč*, ale pokud tam umístíte vaši krabičku, musí to být samozřejmě zdarma a v ten správný čas.

Dnes žije v Praze přes milión obyvatel a každý z nich chce mít přece svojí barevnou krabičku, kterou bude zanechávat v ulicích. A proto jsou místo kavárniček parkovací místa a místo životaplných náměstí parkoviště. Z cenného historického centra se tak pomalu stává odkladiště aut. Přitom na jednom parkovacím místě může vzniknout příjemné posezení, prostor pro pohybové aktivity, umělecké dílo nebo stojany pro deset jízdních kol (podívejte se na inspiraci ZDE – Pět nápadů jak lépe využít parkovací místo)

KROK VPŘED

První vlaštovkou bylo znovuvrácení pěší zóny na Janáčkovo nábřeží (můžete si o tom přečíst v článku „Nábřeží lidem“ od Terezy Krippnerové). Dnes se odehrál další z významných kroků – Malostranské náměstí se dnes opět po letech stalo náměstím. Parkoviště bylo nahrazeno procházejícími se lidmi a hrajícími se dětmi.

Jedno z nejzajímavějších náměstí v centru bude ode dneška využíváno pro společenské a kulturní akce. Zároveň se dá předpokládat, že s nižší kapacitou parkování ubude i cest do centra.

Navrácení náměstí lidem bylo odstartováno posezením obyvatel Prahy s primátorkou Adrianou Krnáčovou.  Ta chce na náměstí v nejbližší době uspořádat cvičení jógy.

O náměstí se bude starat koordinátor vybraný Institutem plánování a rozvoje. Skrze plánovaný webový portál si lidé budou moci zapisovat záměry akcí, které budou chtít na náměstí pořádat. Institut plánování a rozvoje zároveň chystá kompletní obnovu náměstí. Již v roce 2014 v mezinárodní architektonické soutěži byl vyhrán návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Vybraný návrh bohužel počítá s pokácením vzrostlého stromu, což je v rozporu s adaptačními opatřeními na změnu klimatu ve městech. Strom poskytuje příjemný stín v letních měsících a stará se o vlhkost ovzduší.

Dle ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka se počítá s ustanovením pracovní skupiny, která rekonstrukci připraví. "Když půjde vše dobře, mohla by začít v roce 2018. Vítězný návrh je jen pomyslným prvním vykopnutím," dodal Petr Hlaváček.

Krátkou reportáž (1:08) o Malostranském náměstí z 30.6.2016 na Praha.eu můžete zhlédnout ZDE

Pokud vás zajímá, jak může vypadat život v ulicích, vydejte se na zářijový festival Zažít město jinak.

*Zdroj: MÚ Praha 5

Autor: L. Eršil a S. Švihelová