Náplavky projdou revitalizací, uzavřeny nebudou

Čistá mobilita Aktuálně
10. 4. 2018 Čistou stopou Prahou
Rašínovo nábřeží večer
Náplavky jsou oblíbené Pražany i návštěvníky české metropole...

Vytvoření lepšího místo pro trávení volného času je cílem revitalizace vltavských náplavek na Rašínově, Hořejším a Dvořákově nábřeží. Práce jsou naplánované tak, aby na nich co nejméně omezily život a provoz.

Už v polovině dubna odstartují práce rekonstrukcí kobek v nábřežní zdi, přičemž stavební zábor bude představovat nezbytné minimum, tj. šíři kobky plus dva a půl metru na každou stranu (vlevo a vpravo) a podélný třímetrový pás před ní. Pro návštěvníky náplavek to nebude znamenat zásadní omezení. Ani další práce, k nimž například patří zasíťování, které poskytne náplavkám výrazně lepší sociální zázemí, či vybavení novými lavičkami, koši a kotevními prvky, náplavky návštěvníkům neuzavřou.

„Náplavky se za poslední roky staly vyhledávaným místem stále většího počtu návštěvníků. Již před více než rokem jsme proto dali jejich revitalizaci zelenou. Na rekonstrukci bylo vyčleněno 225 miliónů korun, půjde tak o největší úpravy náplavek v novodobé historii. Jednotlivé etapy jsme naplánovali tak, aby návštěvníky omezovaly co nejméně. Života na náplavkách se opravy téměř nedotknou,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová. „Revitalizace bude probíhat až do roku 2020. Výsledkem budou náplavky 21. století, které si jejich návštěvníci zaslouží. Vedle výrazného zlepšení technického a sociálního zázemí náplavek budeme například instalovat terminál lodní dopravy, plovoucí lázně, plovoucí toalety nebo nástupní můstky,“ doplnila Adriana Krnáčová.

Informace o postupu prací na jednotlivých nábřežích najdete v tiskové zprávě MHMP ZDE. A TADY se můžete podívat, jak by měla do budoucna náplavka na Rašínově nábřeží podle architekta Petra Jandy vypadat (první video).