Nejlepší lék na podzimní splíny? Endorfiny

Čistá mobilita Aktuálně
16. 11. 2017 Roman Sovák
žena jde v dešti - podzim
Ilustrační foto

Mlhy, sychravo, chlad, prodlužující se noci a s nimi i stesk po tom, jak bylo v létě hej? Návaly smutku, vyložené depky? Nepropadejte panice, máte slušnou šanci s nimi vyběhnout. A poslouží vám k tomu maličkost: dávkovat si pravidelně endorfiny.

Jsou to opiáty, ale naše vlastní a zcela zdarma – nebudeme-li ovšem počítat pot. Bylo o nich napsáno už dost, ale právě teď, když podzim nabírá ty správné grády, si určitě stojí za to jejich blahodárnou existenci připomenout, a hlavně se pustit do jejich pravidelné produkce.

Jak to funguje

Endorfiny se uvolňují do mozku, kde působí podobně jako morfin: tlumí bolest, přinášejí dobrou náladu a způsobují euforii. Uvolňují je některé potraviny, stres, a hlavně pohyb. Na jeho začátku mají endorfiny za úkol eliminovat nepohodlí svalové námahy, během ní však tento úkol zvládají „nad plán“, a právě to přináší příjemné pocity. A také vysvětluje, proč se nám někdy do cvičení či jiného pohybu moc nechce, a přesto nám pak při něm bývá dobře.

Návykovost

Na endorfiny si můžeme vytvořit návyk, což je ale v jejich případě ku prospěchu věci (tedy když nebudeme hledat jejich hlavní zdroj v baštění čokolády, nýbrž v pohybu). A jak velké dávky stačí k euforii, kterou pohyb přináší? Zkušení to už pro sebe nejlíp vědí sami, ale pro nováčky je tu příznivá zpráva – můžete ji zažívat už po pěti, deseti minutách jen trochu na tempo či sílu zaměřené aktivity! Až to začne být namáhavé, přestaňte a pokračujte stejně dlouho zase příště. Když to tak budete dělat nějakou dobu, sami si začnete dávky – čas strávený vybranou aktivitou, zdolané kilometry – zvyšovat… Budete-li využívat služeb trenéra, kouče nebo instruktora, držte se samozřejmě jeho pokynů.

Čím začít

Dlouho jste nic pravidelně nedělali? Chůze, běh nebo jízda na kole jsou pro vás ideální. Domácí cvičení jsou také super, leč ošemetná kvůli množství rozptylujících vnějších podnětů i oslabené vůli dát se do toho (nebo vydržet) na dosah pohodlného gauče. Pokud jde o běh a kolo, když nebude opravdu kluzko, nemusíte se toho bát. Nejjednodušší je ovšem začít s chůzí a nejsnadněji se v ní také dosahuje pravidelnosti: můžete cestou do školy nebo práce (a zpět) vystoupit o zastávku či dvě dřív a zbytek dojít, více chodit (a nikoli jezdit) s menšími dětmi do školy i nakupovat, zapomenout, že kdysi kdosi vymyslel výtah, vzít to pěšky do kina, možností je bezpočet.

I v tomto období je možné pro dobrý pocit a zdraví dělat mnohem víc, než se jen dívat na televizi a držet diety! Trápí-li vás navíc podzimní splíny, pak to vůbec nejhorší je posedávat, polehávat a utápět se v nich.