Neobvyklý výlet Cyklohráčkem

Čistá mobilita Aktuálně
25. 5. 2016 Sylva Švihelová
Cyklohráček
Autor: ROPID

Vyzkoušejte výletní rodinný vlak Cyklohráček. Je upravený jako velké pojízdné hřiště pro děti, má speciální vůz pro cyklisty, jezdí už třetí sezonu z Prahy na Okoř a do Slaného a letos se pořádně rozrostl – dostal nový vůz s balónkovištěm, kde se děti cestou na výlet pořádně vyřádí.

Vůz plný balónků doplnil tři stávající vozy Cyklohráčku (vůz plný hraček, vůz plný kol a vůz plný her) Menší děti budou zajímat části vlaku s hrami, knížkami, stavebnicemi, balónkovištěm a vláčkodráhou, ty větší mohou cestou uspořádat turnaj v Člověče, nezlob se!, dámě i kartách, kreslit křídami na tabuli a skládat obří molitanovou stavebnici. Hrajvedoucí, kteří se starají ve vlaku o hry, mají pro děti na památku drobné dárky i volnou vstupenku do smíchovského Království železnic. Více se dozvíte na www.cyklohracek.cz nebo na portálu Kudy z nudy.

Kam Cyklohráčkem na výlet

Cyklohráček vás vezme do krásného údolí hradu Okoře, navštívit můžete románskou rotundu na Budči, zoopark v Zájezdě, a samozřejmě královské město Slaný. Tam se můžete 21. května navíc těšit na městské slavnosti s programem pro děti i dospělé.

Hned po příjezdu do Slaného můžete s dětmi vyrazit na dobrodružnou cestu za pokladem. Ve vlaku dostanete od hrajvedoucích potřebný herní plán, a pokud seberete všechny indicie ve městě správně, dojdete až k pokladu a získáte unikátní turistickou vizitku Cyklohráčku.

Nově se můžete zajet podívat Cyklohráčkem také až do Zlonic, kde se nachází ani ne 15 minut od stanice železniční muzeum, ve kterém na vás dýchne historie starých nádraží a parních lokomotiv. Do zlonického muzea jede Cyklohráček o sobotách 28. 5., 25. 6., 30. 7., 27. 8., 24. 9. a 29. 10. odpoledne.

Kdy a odkud Cyklohráček jezdí

Cyklohráčkem se můžete svézt každou sobotu, neděli a svátek až do 30. října 2016. Jezdí dvakrát denně. Z pražského Masarykova nádraží odjíždí v 9:18 a 13:18, cestou zastaví i v Bubnech, Dejvicích, Veleslavíně a Ruzyni. Zpět ze Slaného do Prahy vyráží v 11:16 a 17:16.

Detailní jízdní řád, tipy na výlety, informace o slevách ve Slaném, které můžete uplatnit v cukrárně, pivovaru, aquaparku nebo muzeích právě pro výletníky z Cyklohráčku, najdete na www.cyklohracek.cz. Větší skupiny prosíme, aby se ozvaly dopředu na e-mail bezouska@zap.cd.cz. Ve vlaku platí běžný tarif ČD a Pražské integrované dopravy.

Vychytávky pro cyklisty

V Cyklohráčku najdete speciální vůz pro cyklisty s koly. Zvládne jich pobrat 30, má pěkná polstrovaná sedadla a hlavně si tu můžete dofouknout pneumatiky. Uvnitř vozu, hned u dveří, najdete hadici se vzduchem, s koncovkami na malý i velký ventilek a ukazatelem tlaku v pneumatice. Stačí, abyste si natáhli hadici ke svému kolu a během dvou vteřin máte za jízdy nahuštěno.

Fotogalerie