Nové dětské hřiště a Čítárna ve Stromovce

Čistá mobilita Aktuálně
15. 8. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
nové dětské hřiště ve Stromovce
Novinky v největším pražském parku bodují u všech věkových kategorií.

V Královské oboře Stromovka byla dokončena stavba zcela nového dětského hřiště na dně bývalého rybníka. Návštěvníkům je navíc k dispozici nový, originálně řešený oddechový prostor zvaný Čítárna.

V rámci rekonstrukce centrální části parku Stromovka, která skončila v minulém roce, bylo dětské hřiště přesunuto na nové místo. Původní herní prvky byly v nevyhovujícím technickém stavu, a nemělo tedy smysl je znovu použít. Proto bylo rozhodnuto o instalaci zcela nových originálních herních prvků, a to jak pro menší děti, tak i pro dospívající.

Dětské hřiště

Herní prvky jsou přizpůsobeny pro různé věkové kategorie a předpokládanou zátěž v tomto nejvíce navštěvovaném pražském krajinářském parku. Vybavení hřiště zahrnuje mj. rotační kladinu, balanční bloky, kolotoč, dětmi velmi oblíbenou velkou houpačku typu váhy, skákací disky nebo houpací mísy pro nejmenší, a to vše v přírodním odstínu.

V místě původního dětského hřiště nově vznikl oddechový prostor zvaný Čítárna s originálními dřevěnými lavicemi od sochaře Michala Sedláka. Celý prostor je kompozičně doplněn výsadbou nových stromů tak, aby zanedlouho bylo možné posedět v jejich stínu a kochat se třeba pohledem přes nové rybníky na Místodržitelský letohrádek.

Čítárna

„Děti i rodiče si nové hřiště okamžitě našli a oblíbili. Čítárna je nádherná originální ruční práce a pevně věřím, že se stane jedním ze středobodů Stromovky,“ uvedla pražská radní Jana Plamínková.

Veškeré práce zajišťoval Odbor ochrany prostředí magistrátu hlavního města. Celkové náklady činily 1,4 milionu korun a byly hrazeny z rozpočtu Prahy.

Čítárna