Od října se rozšiřuje PID o osmé a deváté pásmo, lidé výrazně ušetří

Čistá mobilita Aktuálně
28. 9. 2018 Čistou stopou Prahou
vlak jedoucí krajinou okolo chalupy
Ilustrační foto: Archiv ČD

Dalších 96 železničních stanic a zastávek se zapojí ve spolupráci s Českými drahami od 1. října do systému Pražské integrované dopravy na železnici. Nově vznikají tarifní pásma 8 a 9, která sahají až na samotnou hranici Středočeského kaje.

Do Pražské integrované dopravy se tak nově zapojí Čáslav, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou nebo třeba Bělá pod Bezdězem či Březnice na Příbramsku.

„Všude, kam ve Středočeském kraji nově zavedeme jízdné Pražské integrované dopravy, zlevníme lidem cestování. Tedy pokud začnou místo běžných jízdenek na vlak používat jízdenky PID. Úspora není vůbec malá. Pro ilustraci jeden příklad. Pokud dnes jezdíte z Čáslavi každý den do Kolína vlakem, můžete si pořídit například čtvrtletní traťovou jízdenku se slevou IN 25 za 2 109 Kč. Když si ale koupíte čtvrtletní kupon PID pro tuto trasu, zaplatíte jen 1 800 Kč,“ vysvětluje František Petrtýl, radní Středočeského kraje pro oblast dopravy.

Rozšíření systému Pražské integrované dopravy do všech stanic a zastávek na území Středočeského kraje umožnil právě vznik nového 8. a 9. tarifního pásma, který schválili středočeští zastupitelé na konci letních prázdnin. Detailní přehled stanic v nových pásmech je přehledně uveden v tomto schématu.

Rychlíky i osobní vlaky

„Doby, kdy platily jízdenky PID jenom v osobních vlacích, jsou už dávno pryč, samozřejmostí je dnes možnost cestovat na levnější jízdné Pražské integrované dopravy i rychlíky, které objednává ministerstvo dopravy,“ říká ředitel organizace Integrovaná doprava Středočeského kraje Pavel Procházka. „Rychlé vlaky v kombinaci s levnějším jízdným než dosud – to je cesta, jak přilákat na železnici další cestující a nabídnout v našem regionu lidem veřejnou dopravu, do které se budou vracet. V Čáslavi, v Mnichově Hradišti, v Bělé pod Bezdězem a v dalších městech, která nově do systému zapojujeme, lidé využívají rychlíky každý den a od 1. října je tak budou mít levnější.“

Časové kupony pro pravidelně dojíždějící

Nejvíc ušetří ten, kdo vlakem dojíždí pravidelně, ale levnější jsou i jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, které je možné koupit u pokladny na nádraží. „Ten, kdo dnes dojíždí vlakem každý den, využívá na kratší cesty zpravidla traťové jízdenky ČD se slevou na IN 25. Těmto lidem se nově vyplatí pořídit si časové kupony PID, které je možné koupit na měsíc, čtvrtletí anebo nově i na celý rok. Celoroční varianta je samozřejmě nejlevnější,“ upozorňuje ředitel ROPID Petr Tomčík a doplňuje: „Tyto kupony je možné nahrát nejen na Lítačku, ale také na In Kartu Českých drah nebo na běžné bankovní karty Visa a MasterCard, které má dnes už skoro každý v peněžence.“

Přesné ceny kuponů pro jednotlivá pásma PID najdete ZDE. Děti, junioři do 18 let, studenti do 26 let a senioři od 65 let mají kupony se státní slevou 75 procent.

Jízdenky PID pro jednotlivou jízdu

Pokladní ČD umí prodat cestujícímu i jízdenku PID pro jednorázovou cestu, jen si o ní musí na pokladně říctPokud pojedete například z Mnichova Hradiště do zastávky Mladá Boleslav město, obyčejné jízdné ČD vás vyjde na 37 Kč, jízdné ČD se slevou IN 25 na 28 Kč a jízdenka Pražské integrované dopravy jen na 24 Kč (jízdenka pro tři pásma a 60 minut jízdy).

„Všechny pokladny Českých drah v Praze i ve Středočeském kraji mohou prodat cestujícímu jízdenku Pražské integrované dopravy, výjimkou nejsou ani stanice, které se zapojí do systému teď od 1. října,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj. „V malých zastávkách na tratích v osmém a devátém pásmu zatím nejsou označovače jízdenek, ale můžete tu využít aplikaci PID Lítačka, jejímž prostřednictvím si jízdenku snadno koupíte z mobilního telefonu.“

Aplikace PID lítačka funguje od konce prázdnin a kromě vyhledávání spojení, informací o odjezdech či mimořádnostech ve veřejné dopravě, umožňuje cestujícím nákup jízdenek PID pro jednotlivou jízdu přes mobilní telefon. Díky tomu může využít cestující jízdné PID z jakékoliv zastávky či stanice v systému Pražské integrované dopravy, tedy i z těch, kde zatím není k dispozici označovač jízdenek PID na nástupišti nebo pokladna ČD.

Přesné ceny jízdenek PID pro jednotlivou jízdu najdete ZDE.

Tabulky v příloze ukazují příklady, kolik ušetříte, pokud využijete místo jízdného ČD v novém 8. a 9. pásmu jízdenky Pražské integrované dopravy.

 

Zdroj: ROPID, IDSK, ČD