Patero pro lepší pocit nejen před Vánoci

Čistá mobilita Aktuálně
12. 12. 2016 Lukáš Eršil
dárky
Zdroj: Sylva Švihelová

Vánoce jsou dobou dárků a překvapení. V horečném nakupování ale občas zapomínáme myslet také na to, jak všechny ty předměty ovlivňují místo, kde žijeme. Pro lepší pocit přitom stačí dodržovat pár jednoduchých zásad.

  1. Kupujte lokální produkty

Kamiony nemá rád nikdo a nikde. Čím méně kilometrů tato vozidla najezdí, tím méně skleníkových plynů a hluku se objeví, a to nejenom v okolí Prahy. Volbou lokálních produktů navíc podpoříte českou ekonomiku, protože vaše peníze neskončí v zahraničí, ale u nás.

      2. Myslete na dopravu

Využíváte-li pro doručení objednaného zboží dodavatelské služby, vybírejte si přednostně společnosti, které pro dopravu používají kola, cargocola, dodávky na CNG nebo elektromobily. Vaše dárky pak udělají radost i ovzduší.

     3. Měřte dvakrát, než říznete

Než něco koupíte, zamyslete se nad tím, zda tuhle věc skutečně potřebujete. Výroba každého zboží stojí větší či menší množství energie a surovin. Obojí není zadarmo. Za jejich získávání platíme globální změnou klimatu, kterou pocítíte i v Praze.

     4. Dejte přednost kvalitě

Při výběru zboží dbejte na jeho kvalitu. Produkty musejí často urazit obrovskou vzdálenost, než se objeví ve vašem obchodě. To znamená spoustu znečištění i hluku. Boty, které vydrží půl roku, tak představují obrovskou zátěž. Celý proces dopravy se musí znovu zopakovat. A znovu. A znovu…

     5. Vezměte to jedním vrzem

Pokud se pustíte do nakupování, snažte se pořídit všechno ideálně v jednom e-shopu. Ušetříte tak peníze za dopravu a k vašim dveří pojede jen jedna dodávka. A to za to stojí víc, než těch pár desetikorun, o které je zboží levnější v nějakém jiném obchodě.