Posaďte se u nás… Míst bude více než vloni

Čistá mobilita Aktuálně
28. 3. 2018 Čistou stopou Prahou
Stolky a židle na Malostranském náměstí
Malostranské náměstí. Zdroj: IPR

Lokalit, kde najdeme oblíbené PRAŽSKÉ ŽIDLE A STOLKY, letos znovu přibude. Lákají ke klidnému posezení v bezprostřední atmosféře pulzujícího města a využít je můžeme k odpočinku, klábosení i netradičnímu jednání mimo kancelář.

Dvacet nových míst

Projekt inspirovaný New Yorkem, Kodaní, Curychem či Stockholmem zažívá opravdový boom – zatímco v pilotní sezóně 2015 byly židle a stolky umístěny jen na osmi místech, loni jich byl již pětinásobek a letos budou umístěny na šedesáti místech metropole. Mezi nové lokality patří například kampus Albertov, Kasárna Karlín, parky Jezerka, Klamovka či Sacre Coeur, vnitrobloky Corsa Karlín a sídliště Ďáblice, ostrov Štvanice nebo Strossmayerovo náměstí.

Židle a stolka v Klementinu
Klementinum. Zdroj: IPR

Volné umístění

Loňská sezóna přinesla také několik novinek. „Na vybraných místech byly židle a stolky umístěny volně bez řetízků. Například v Emauzích, v Botanické zahradě nebo před Veletržním palácem se tento postup osvědčil, a proto těchto míst bude přibývat,“ popisuje jednu z novot primátorka Adriana Krnáčová. „Věříme, že Pražané důvěru města ocení,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

z 1261 židlí bylo odcizeno 30, z 322 stolků 11

 

 

 

 

 

 

Zimní provoz

Další novinkou bylo, že někde zůstaly židle a stolky i přes zimu a lidé je tak mohli/mohou využívat i mimo sezónu. Z celkových 40 loňských lokalit jde o čtrnáct míst nejen ve veřejně přístupných interiérech (například Jatka 78 v Pražské tržnici, Atrium Žižkov, CAMP), ale i venku.

Židle a stolky v Pasáži Alfa
Pasáž Alfa. Zdroj: IPR

Zápůjčky pro nekomerční akce

Loni si také poprvé mohly formou krátkodobé zápůjčky pražské židle a stolky vyzkoušet jednorázové neziskové kulturně-společenské akce – šlo například o Den pro Prahu, Zažít město jinak či Signal festival. Pravidla pro jejich zapůjčení v roce 2018 zájemci zjistí na webových stránkách www.iprpraha.cz/prazskezidle. Na stejné adrese najdete také aktuální seznam lokalit pražských židlí a stolků a vyhodnocení předchozích sezón projektu, bohatou fotogalerii můžete zhlédnout ZDE.

Židel a stolky v parku v Kolodějích
Park v Kolodějích. Zdroj: IPR

„Zájem ze strany správců i uživatelů svědčí o tom, že Pražané se rádi účastní kultivace veřejných prostranství, ale také o tom, že možnost kvalitního posezení ve městě stále chybí,“ řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská... Právě proto je skvělé, že míst, kde se budeme moci díky projektu Pražské židle a stolky posadit, bude letos o polovinu více než v loňském roce.

A kde je najdete? Podívejte do přílohy.