Praha si posvítí na chodce, cyklisty a uživatele koloběžek

Čistá mobilita Aktuálně
6. 11. 2018 Čistou stopou Prahou
policisté v uniformách s reflexními prvky - jsou ve tmě skvěle vidět
Názorná ukázka viditelnosti reflexních prvků. Foto z přechozích ročníků akce: Jiří Juřík

Magistrát hlavního města ve spolupráci s pražskou městskou policií a organizací BESIP uskuteční již tradiční akci Nejezdi jako netopejr. Cílem této preventivně-informační kampaně je upozornit pěší, cyklisty, ale i uživatele koloběžek či inline bruslaře na správné osvětlení a viditelnost zejména v ranních a podvečerních hodinách.  

V následujících 14 dnech bude na vytipovaných místech po Praze kontrolovat hlídka městské policie účastníky bezmotorové dopravy, zda mají na sobě nebo na dopravním prostředku adekvátní reflexní prvky, a jsou tedy viditelní i ve tmě. Přítomní zaměstnanci magistrátu budou informovat o vhodném rozmístění reflexních prvků a osvětlení nejen na jízdních kolech. Tato tradiční akce se koná vždy na podzim, kdy si někteří uživatelé ještě nezvykli na brzký příchod tmy.

plakát akce Nejezdi jako netopejr

Chodci, běžci i lidé na kolech či koloběžkách by měli mít na sobě v ranních a večerních hodinách světlejší oblečení a ideálně reflexní prvky, které zvyšují viditelnost. Při snížené viditelnosti patří do povinné výbavy jízdního kola světlo bílé barvy v přední části, které neoslňuje a nebliká, a červené blikající světlo v zadní části kola. Viditelnost cyklisty z boku zvyšují odrazky ve výpletech, součástí helmy by měla být v ideálním případě taktéž odrazka.

pravidla pro to, aby byli cyklisté dobře vidět - výňatek ze zákona
Pravidla pro cyklisty stanoví zákon, pro chodce platí pouze povinnost nosit viditelný reflexní prvek na silnici mimo obec za snížené viditelnosti (tedy nejen za tmy, ale například i v mlze). Letošní prakticky dvojnásobný nárůst chodců usmrcených v Praze při dopravních nehodách ve srovnání s loňským rokem je však dostatečným argumentem pro to, abychom ho, a nejlépe i ve větším počtu nosili také ve městě!

Čtvrtý ročník akce Nejezdi jako netopejr si klade za cíl prevenci a s tím spojenou i vyšší bezpečnost v ulicích hlavního města do budoucna. V letošním roce totiž zemřelo na území hlavního města Prahy již 21 chodců, což je dramatický nárůst oproti minulému roku. Vloni zemřelo za celý rok 11 chodců.

rámeček s informací, že reflexní prvky zvyšují naši viditelnost ve tmě až destekrát

Podívejte se na aplikaci BESIP simulující viditelnost chodců a cyklistů v různých situacích, v nichž nemají, anebo naopak mají reflexní prvky. Určitě vás to překvapí.

A ještě douška na závěr – neoslňujte! I když se to nezdá, svítilna na řídítkách je poměrně vysoko a ve zpětném zrcátku oslňuje řidiče aut často více než několikanásobně silnější světlomety automobilů. A podobně můžeme kvůli špatně nastavenému osvětlení oslnit na cyklostezkách protijedoucí cyklisty. Řešením je přední světlo více sklopit a na stezce jej nepoužívat v režimu blikání.