Projekt zmento.to mění Prahu k lepšímu

Čistá mobilita Aktuálně
7. 2. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
Chytrý telefon v ruce
Posílat podněty z mobilu je pohotovější a přišlo jich více než přes webové stránky.

Stalin na Letnou, podprsenka na větvi, obtěžující milostné hrátky... I to se našlo mezi téměř osmi a půl tisíci podnětů, stížností a pochval, které jste v loňském roce poslali prostřednictvím projektu zmente.to. Hlavní však je, že dává šanci každému a že to funguje, jak se můžete přesvědčit v sekci Už jste změnili (ZDE).

Více než deset měsíců fungování projektu, který odstartoval loni v březnu, poskytlo dostatečné množství údajů pro zpracování zajímavých dat a statistik. Z kterých městských částí se lidé ozývají nejčastěji, na co chodí nejvíce stížností, jak dlouhý byl nejdelší podnět, jak často píše nejaktivnější občan nebo které nejpikantnější stížnosti na pražský magistrát dorazily? To a další zajímavosti najdete dále jako 10 NEJ projektu zmente.to za rok 2017.

Největší starost máme o komunikace

Nejvíce Pražané řeší přes zmente.to stav pražských komunikací. Podněty, které se jich přímo dotýkají, tvoří skoro třetinu (28 %) z celkového počtu došlých námětů. Do trojlístku nejžádanějších kategorií se spolu s veřejným prostranstvím (24 %) řadí i pochvaly a připomínky k veřejné dopravě (17 %).

nejčastější témata podnětů

Nejčastější připomínky

V rámci podnětů si mohou Pražané vybrat z celkem 73 podkategorií. Nejvíce podnětů se týká poškozených komunikací (11 %) a nepořádku na veřejných prostranstvích (10 %). Na třetí příčce témat, na která lidé nejčastěji upozorňují, že tu není něco v pořádku, je dopravní značení (4 %) a na čtvrtém místě jsou zastávky veřejné dopravy a jejich okolí (4 %). Pěší podle aktuálních statistik nejčastěji řeší riziková místa (4 %).

Nejaktivnější jsou lidé z Prahy 4 a Prahy 6

V žebříčku nejčastěji zasílaných podnětů od spuštění aplikace zmente.to do konce roku 2017 se na prvních příčkách umístily vzkazy z území městských částí Praha 6 a Praha 4 – z obou přišlo shodně 9 % podnětů; v těsném závěsu za nimi jsou náměty z Prahy 9, na které připadá 7 % ze všech zaslaných podnětů.

Z každé z 57 městských částí, na které je Praha rozdělena, dorazil přes zmente.to v roce 2017 nějaký podnět.

Rozdělení podnětů podle jednotlivých městských částí znamená, že lidé mají v rámci příslušné městské části nejvíce námětů nebo tam vidí nejvíce problematických situací. Nemusí se přitom jednat o podnět od občana žijícího v dané městské části (může zde pracovat nebo tudy třeba jen procházet).

Kdy lidé píší nejčastěji

Nejvíce jsou lidé aktivní v zasílání podnětů mezi třetí a pátou hodinou odpoledne, kdy chodí nejvíce připomínek za den (13 %). Na druhém místě je čas ihned poté, tedy mezi šestou a osmou večer (12 %). Lidé toho tedy nejvíce zasílají, když cestují domů z práce či během svých večerních aktivit. Zajímavé je, že se najdou i tací, kteří píšou své připomínky i v hluboké noci – mezi půlnocí a sedmou ráno přišlo 5 % z celkového počtu zaslaných podnětů.

Nejčastěji lidé využívají aplikaci v telefonu

Z aplikací v mobilních telefonech dorazilo téměř 52 % podnětů, přes webové stránky podali lidé 48 % návrhů. Pro zaslání svého námětu prostřednictvím chytrého telefonu využívají lidé častěji zařízení s operačním systémem Android než iOS.

Nejžhavější měsíc

Loňský máj byl jako každý rok tradičně časem lásky a poprvé se umístil také jako nejproduktivnější měsíc z pohledu počtu zaslaných podnětů. S celkovým počtem 1 360 přijatých námětů, stížností a pochval výrazně překročil průměrný měsíční údaj, který činí 814 zpráv.

Nejaktivnější občan

O snadném a uživatelsky přívětivém užívání aplikace svědčí rekordman v počtu zaslaných podnětů. Pan Š. J. jen za dva měsíce zaslal týmu zmente.to 385 námětů z různých městských částí. Zároveň je šampionem v četnosti podnětů zaslaných během omezeného časového období. Za tři hodiny poslal 44 námětů k řešení. Každé čtyři minuty tedy přišel s novým nápadem.

Nejdelší podnět

Nejvíce znaků pro svůj podnět využil pan J. Č., který chtěl v dubnu 2017 zlepšit stav dlažby na průsečíku ulic Na Můstku a Rytířská. Se svými 2 536 znaky popisujícími situaci a lokalitu by autor mohl hravě usilovat o publikování úvodníku v některém z tištěných deníků předních českých vydavatelství. Pro srovnání – text české hymny má 398 znaků. I tento autor byl jedním z důvodů, proč jsme ve webovém formuláři limitovali délku podnětu na 500 znaků, jako to bylo od počátku v aplikaci. Zmente.to slouží primárně pro rychlé doručení stručně popsaného problému odpovědné instituci.

Nejpikantnější vzkazy

V každodenním životě nás nesužují jen problémy s dopravou, riziková místa pro pěší nebo černé skládky. Svědčí o tom i zasílané náměty. Za některé by se nemusel stydět ani Jára Cimrman.

  • „Mezi domem Na Zbořenci 14 a vjezdem do areálu ČVUT je kout, kde praktikují své řemeslo lehké ženy. Ozývají se v noci odtud zvuky a zůstávají stopy v podobě použitých prezervativů. Důrazně prosím o častější kontrolu místa strážníky a o úklid ulice. Děkuji.“ (paní K. K., podnět z 30. 5. 2017)
  • „Holešovická Kozlovna: Právě odešly dvě krásné slečny a ani mi nedaly tel. číslo. Jejich foto bohužel nemám, ale byly fakt krásný.“ (pan M. Z., podnět ze 14. 6. 2017)
  • „Dobrý den, na náměstí Anděl, na tramvajové zastávce ve směru Barrandov visí na stromě (u odpadkového koše) ve výšce růžová podprsenka. Prosím o sejmutí, je ve výšce, kdy se na ni dosáhnout nedá.“ (pan V. N., podnět z 11. 7. 2017)
  • „Dobrý den, moc bych si přál, aby bylo místo metronomu na Letné znovu postaveno sousoší se Stalinem, hodilo se tam víc a byla to taková hezká dominanta.“ (pan P. H., podnět z 15. 9. 2017)
  • „Chtěl bych se zeptat, jestli patří ‚kadibudka‘ před kostel, kde možná bydlí Ježíšek?!“ (osmiletý F. V., podnět ze 14. 12. 2017)
  • A někdy pražská aplikace zmente.to obdrží dokonce podněty k řešení z jiných částí republiky – nejvzdálenější přišel z Ostravska.

Nejmilejší pochvala

Domněnku, že Češi vše vidí černě, vyvrací četné došlé pochvaly. Například fanoušek pražské hromadné dopravy na začátku listopadu prostřednictvím aplikace zmente.to pochválil nové tramvaje ForCity. Právě ty jsou pro něj důvodem, proč jezdí raději MHD než autem. Další občan pochválil zvelebení Stromovky – nové rybníky, cesty i ptáci podle něj místo velmi zatraktivnili. Někteří také reagují přímo na nápravu situace, kterou sami ohlásili, případně děkují za rychlost, s jakou se to vyřešilo.

Nejvíce nás ale potěšila pochvala od paní J. H., která nahlásila nesvítící vánoční osvětlení s tím, že je to právě pohled z okna na vánoční světla, co dělá její nemocné nechodící mamince v tomto čase radost. Poděkování přišlo týmu zmente.to 15. 12. 2017 a byla v něm dobrá zpráva – osvětlení se opravilo včas: „Dobrý den, moc děkuji všem, kteří se zabývali mou prosbou a podíleli se na opravě vánočního osvětlení na sloupu (Praha 6, Bělohorská ulice). Světlo již svítí a moje maminka je nadšená. Udělali jste jí obrovskou radost!“