Proměny Mariánského náměstí se ujme studio Xtopix, zapojit se může každý

Čistá mobilita Aktuálně
30. 8. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
vizualizace proměny Mariánského náměstí
zdroj: MHMP

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) vybral zpracovatele studie, který navrhne novou podobu Mariánského náměstí. Stalo se jím pražské studio Xtopix, ale svými náměty se můžete na konečné podobě náměstí podílet i vy.

Na konci září, v rámci Evropského týdne mobility, započne dočasná proměna náměstí. Prozatímní návrh počítá s vyparkováním téměř celého prostoru a se změnou dopravního režimu. Takto bude Mariánské náměstí fungovat až do realizace studie, jejíž podoba by měla být známa začátkem příštího roku.

„Mariánské náměstí je místem, kde kromě magistrátu sídlí další zásadní pražské instituce jako například Městská nebo Národní knihovna, ale v současné době je spíše nepřehledné a funguje více jako parkoviště než náměstí. Jsem rád, že na proměně bude pracovat multioborový tým složený z architektů, dopravních inženýrů, vodohospodáře nebo krajinářských architektů,“ popisuje situaci první náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček.

Studio Xtopix, které se věnuje architektuře, urbanismu i grafickému designu, vytvoří návrh Mariánského náměstí do začátku příštího roku. Do doby, než započne samotná rekonstrukce, bude náměstí fungovat v dočasném režimu, který ho promění v pěší zónu s Pražskými židlemi, stromy, uměleckými instalacemi a dalšími prvky. Kromě této vizuální změny se zde bude občasně konat i program, který budou vzájemně koordinovat IPR, Městská knihovna, Magistrát hl. m. Prahy, Galerie hl. m. Prahy a další instituce.

rámeček s historickými informacemi o náměstí

Vítězné studio zapojí do nové podoby náměstí i názor občanů. IPR bude mít od 21. září do 1. října přímo na místě informační kontejner, kam bude možné přinášet jakékoliv nápady či připomínky k tomu, jak by se mělo náměstí do budoucna proměnit.

„Budeme rádi, když nám Pražané sdělí svůj názor na to, jak by mělo náměstí vypadat, co by na něm nemělo chybět či jaká by měla být jeho náplň. Snažíme se vytvořit prostor v centru Prahy, který nebude jen zastávkou pro turisty, ale takém místem odpočinku pro místní,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.