První přívoz PID na Berounce

Čistá mobilita Aktuálně
18. 6. 2017 Roman Sovák
Fotografie lodi KAZI
Zdroj: Archiv ROPID

Od začátku června je do systému Pražské integrované dopravy začleněn vůbec první přívoz, který překračuje hranice Prahy. Spojuje pražský Kazín s černošickými Mokropsy a fungovat bude denně až do konce září.

Návaznost

Přívoz s označením P4 je provozován bezbariérovou lodí KAZI s kapacitou až 40 cestujících jako součást její vyhlídkové plavby mezi Černošicemi, Lipenci a tzv. Pláží pod mokropeským jezem. Na obou stranách je zajištěna návazná doprava. Na pražské jezdí midibusová linka 243 do Lipenců a Dolních Černošic, na mimopražské vlak S7 Praha–Beroun a příměstské autobusy 313, 664, 665.

Tarif

Obě přístaviště (Kazín a Černošice, Mokropsy) jsou zařazena v tarifních pásmech PID B i 1, proto lze přívozem cestovat jak na standardní pražské jízdenky (24 nebo 32 Kč), tak na jízdenky platné v prvním vnějším tarifním pásmu. Je také možné využít předplatní kupón pro Prahu nebo pro regionální pásmo 1. Na plavidle je zajištěn doplňkový prodej jízdenek PID pro jednotlivou jízdu v hodnotách 24/12 Kč a 32/16 Kč (plnocenná/zvýhodněná). Neplatí však na něm SMS jízdenky.

Zajímavosti

Jak již bylo uvedeno, přívoz je v rámci PID prvním, který zajíždí mimo Prahu (tedy tzv. příměstským), a navíc prvním, který neleží na Vltavě. Nejen milovníci historie určitě také ocení, že je nástupcem vůbec nejstaršího přívozu v Čechách, který byl v těchto místech v provozu již v roce 1158!

Nově integrovaný přívoz P4 je v provozu každý den zhruba od 9:50 do 19:00 v intervalu 60 minut. Jízdní řád najdete na portálu ROPID (ZDE).

Situační mapka