Rekordní investice do oprav na železnici přinesou letní výluky

Čistá mobilita Aktuálně
29. 6. 2018 Roman Sovák
dělníci pracují na trati, vlak právě teď nemůže jet
Ilustrační foto

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) letos rekordně investuje do oprav a velká část klíčových výluk připadne právě na letní prázdniny. SŽDC, České dráhy a ROPID žádají cestující o trpělivost.

Investice do oprav železničních tratí jsou nutné, aby mohly vlaky v Praze a Středočeském kraji dál plynule vozit cestující. O jaké výluky jde? Podívejte se, jak se dotknou právě vás.

MĚSTSKÁ LINKA S41 PRAHA-HOSTIVAŘ – PRAHA-LIBEŇ – ROZTOKY U PRAHY

Opravy kolejí mezi Libní a Holešovicemi a také mezi Roztoky u Prahy a Bubenčí výrazně ovlivní letní provoz tzv. městské linky, která jezdí z Libně (resp. z Hostivaře o víkendech) přes Holešovice a Podbabu do Roztok u Prahy.

  • Od 1. do 13. července nebude linka vůbec v provozu.
  • Od 14. července až do 2. září budou spoje linky S41 končit už ve stanici Praha-Podbaba a nedojedou do Sedlce ani Roztok. Cestujícím budou k dispizici výlukové jízdní řády linky S41.

OMEZENÍ NA TRATI PRAHA – LYSÁ NAD LABEM – NYMBURK

Od 30. června do 20. září se uskuteční mezi Prahou a Nymburkem celá série výluk. Opravovat se budou koleje a trolejové vedení jak v Praze mezi Balabenkou, Vysočany a Horními Počernicemi, tak i kolem Čelákovic, Lysé nad Labem a Kostomlat nad Labem.

  • Rychlíky z Prahy přes Nymburk do Hradce Králové pojedou po celou dobu odklonem přes Poříčany a minou stanice Praha-Vysočany a Lysá nad Labem. Zastaví naopak ve stanici Praha-Libeň.
  • Přímé spoje linky S9, které jezdí ze Strančic přes Prahu do Horních Počernic a Lysé nad Labem, budou končit v Praze a vůbec do Lysé nad Labem ani do Horních Počernic nepojedou. Na trati zůstanou pouze spoje linky S2, která jede z Prahy přes Nymburk do Kolína.

VÝLUKA PRAHA-ČAKOVICE – NERATOVICE

Od 21. července  do 2. září nepojedou vlaky na trati z Prahy do Všetat. Opravovat se budou koleje mezi Čakovicemi a Neratovicemi.

  • Mezi Masarykovým nádražím a Čakovicemi pojedou vlaky v intervalu 30 minut, o víkendu v pracovní dny večer v intervalu 60 minut.
  • Osobní vlaky z Prahy do Mělníka a do Mladé Boleslavi nahradí autobusy mezi Prahou a Neratovicemi. V Praze budou odjíždět od stanice metra Letňany.
  • Rychlíky z Prahy do Tanvaldu nahradí autobusy mezi Prahou a Neratovicemi. V Praze budou odjíždět od stanice metra Letňany. Pouze dva víkendové ranní rychlíky pojedou z Prahy do Tanvaldu odklonem přes Kralupy nad Vltavou. Stejnou trasou se vrátí večer do hlavního města.
  • Autobusy nahradí také vlaky na trati mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem od 7. do 13. srpna.

DVĚ LETNÍ VÝLUKY NA TRATI Z PRAHY DO BEROUNA

Opravy neminou ani trať z Prahy do Berouna, kde omezí provoz osobních vlaků linky S7.

  • Ve dnech 2. až 11. července se uskuteční výluka v úseku Řevnice – Karlštejn. Osobní vlaky budou jezdit v tomto úseku v intervalu 60 minut podle výlukového jízdního řádu.
  • Ve dnech 16. až 25. srpna se bude opravovat trať v úseku Praha-Radotín – Dobřichovice.
  • O víkendech budou rychlíky z Prahy do Plzně mimořádně odjíždět z Prahy o 15 minut dříve než obvykle.
  • V pracovní dny budou rychlíky z Prahy do Plzně nahrazeny mezi Prahou a Berounem autobusy.
  • Osobní vlaky linky S7 budou jezdit podle výlukových jízdních řádů a pojede jich méně než obvykle. Interval se prodlouží na 60 minut, ve směru špičky (ráno do Prahy, odpoledne z Prahy) bude interval 30 minut.

PRAHA – NUČICE – BEROUN

Na lince S6 se budou od 4. do 15. srpna opravovat koleje v úseku Praha-Smíchov – Nučice. V celém úseku budou jezdit místo vlaků náhradní autobusy.

MLADOBOLESLAVSKO

Většina výluk na Mladoboleslavsku je naplánována na období celozávodní dovolené zdejší automobilky. První tři týdny v červenci se budou měnit pražce a opravovat koleje i přejezdy mezi Mnichovým Hradištěm a Loukovem u Mnichova Hradiště.

  • Od 5. do 16. července bude mezi mladoboleslavským hlavním nádražím a Mladou Boleslaví-Debří probíhat snesení mostu a vložení nového. Osobní vlaky i rychlíky na hlavní trati Praha –Turnov proto budou od 1. do 20. července nahrazeny autobusy v  úseku mezi Mladou Boleslaví hl. n. a Turnovem. Doprava bude organizována podle výlukového jízdního řádu.
  • Vložení mostního provizoria pak omezí provoz vlaků v Mladé Boleslavi mezi tamním hlavním a městským nádražím, a to konkrétně ve dnech 5. až 26. července.
  • Od 9. do 20. července nebudou moci vlaky kvůli opravám na trať mezi stanicemi Mladá Boleslav hl. n. a Luštěnice a v termínu od 12. do 20. července se nebude jezdit ani v úseku Veleliby – Čachovice na trati Nymburk – Mladá Boleslav.

VÝLUKY NA KLADENSKU A SLÁNSKU OVLIVNÍ I VÝLETNÍ CYKLOHRÁČEK

Od 9. do 27. července nahradí vlaky kvůli opravě trati autobusy v úseku Středokluky – Noutonice, celé léto se pak nebude jezdit mezi Slaným a Zlonicemi.

  • Červencová výluka Středokluky – Noutonice ovlivní i výletní víkendový vlak Cyklohráček, který tudy jezdí k Okoři a do Slaného. Během výluky pojede s dětmi na výlet mimořádně například do Lužné u Rakovníka, kde budou mít možnost navštívit Železniční muzeum Českých drah.

RAKOVNICKO

V polovině srpna se na dva měsíce uzavře trať mezi Nižborem a Roztoky u Křivoklátu. Nepřetržitá výluka začne 17. srpna a skončí 15. října.

Detailní informace o výlukových opatřeních najdete na webu www.cd. cz (ZDE), v mobilní aplikaci Můj vlak a na vývěskách ve stanicích. Některá výluková opatření jsou aktuálně v přípravě a podrobné informace o změnách v jízdních řádech tu najdete během léta. Všem, kteří v letních měsících plánují cestovat po zmiňovaných tratích, proto doporučujeme, aby průběžně sledovali informace o plánovaných změnách v dopravě.

Zdroj: SŽDC, ČD, ROPID