Sedm tipů na super MDD

Čistá mobilita Aktuálně
29. 5. 2018 Roman Sovák
Leták ke Dni dětí v Braníku a na Kačerově
Jasný favorit na sobotu... Leták s kompletním programem je ke stažení v příloze.

Blíží se pátek a s ním Mezinárodní den dětí, na který zapomenout by byl trestuhodný hřích. Ať už jej budete slavit přímo v den D, anebo o víkendu, máme pro vás pár nápadů, které se zaručeně budou líbit.

1. ZOO PRAHA

Tohle nikdy nezklame. Zavítat s dětmi do páté nejlepší zoologické zahrady na světě a té vůbec nejlepší v kontinentální Evropě je pokaždé záruka skvěle prožitého půldne a zároveň toho nejlepšího poučení, které můžete dětem nabídnout: totiž umožnit jim vidět „předmět zájmu“ v podobě všemožných zvířátek hezky na vlastní oči… Zahrňte do toho i jízdu na místní nejkratší lanovce v ČR – a jediné sedačkové v Praze – a úspěch bude dokonalý.

Více na www.zoopraha.cz

žirafa - detail hlavy

2. MOŘSKÝ SVĚT

Také Mořský svět Praha je Ministerstvem životního prostředí certifikovaná zoo. Od menších akvárií do 7 000 litrů mořské vody se v průběhu let vypracoval až k mnohonásobně větším nádržím, z nichž ta nejúctyhodnější pro žraloky má objem 100 000 litrů – a hlavně se s přibývající vodní masou patřičně rozrůstalo i zdejší druhové zastoupení obyvatel moří a oceánů. A že je mořský svět zejména pro nás suchozemce obzvlášť tajuplný a lákavý, je jasná věc.

Více na www.morsky-svet.cz

foto žraloka

3. PLNOU PAROU VPŘED

Vyjížďka výletní lodí, anebo dokonce parníkem „fakt na páru“ je sázka na jistotu dětského nadšení, spolehlivě však díky pohodové atmosféře a nezvyklým výhledům z úrovně řeky okouzlí i každého rodiče. Můžete si vybrat z různých nabídek od hodinové projížďky po celodenní výlet na Slapy či na Mělník, lodí se lze ostatně dopravit i do zoo.

Možnosti si vyhledáte například na www.lode-praha.cz, www.parniky-praha.eu, www.parnik.cz nebo www.paroplavba.cz.

foto kolesového parníku Vlatava

4. DEN DĚTÍ V BRANÍKU A NA KAČEROVĚ

Plnou parou vpřed se s dětmi můžete řítit i na kolejích, a to v sobotu 2. června v Braníku v historickém vlaku s parní lokomotivou „Velký bejček“. Upřednostnit však můžete i jízdu motoráčkem na čele s „Karkulkou“, jízdu historickou soupravou metra, historickými tramvajemi či autobusy – anebo to cestování různě zkombinovat. Přičtěte k tomu mimořádně pestrý a atraktivní doprovodný program na nádraží v Braníku i v depu metra na Kačerově a sobotu máte pro děti a celou rodinu dokonale vyřešenou.

Více na www.pid.cz a v příloze.

momentka z loňské ročníku Dne dětí v Braníku

5. KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNIC

Zatímco v Braníku půjde v sobotu o zážitky z dopravní techniky v „životní“ velikosti, ve zcela unikátním Království železnic (otevřeném každý den včetně svátků a prázdnin) zase o modely krajin a vlaků ve zmenšené podobě. Několik kolejišť je již dobudovaných a postupně vznikající kolejiště celé České republiky, po nichž se prohánějí vláčky od Plzně až po Ostravu, se už mimo jiné pyšní i perfektně ztvárněnou scenérií Středočeského kraje a Prahy… Tady se rozhodně nikdo nudit nebude!

Více na www.kralovstvi-zeleznic.cz

výsek z modelového kolejiště

6. HISTORICKOU TRAMVAJÍ DO/Z MUZEA MHD

Projížďka pečlivě udržovanou historickou tramvají č. 41 je dokonalým předkrmem/zákuskem návštěvy Muzea MHD  ve vozovně v Praze-Střešovicích, která oplývá skvosty veřejné dopravy z různě dávných dob i spoustou doprovodných historických reálií. Zažijete kouzlo tehdejšího tramvajového provozu, vyhlídku na Prahu jinýma očima a příjemně nostalgickou úctu k technickému a designérskému umu našich předků. S otevřenou pusou na to budou hledět i zástupci nejmladší generace.

Více na www.dpp.cz – tramvaj ZDE, muzeum ZDE

exponáty v Muzeu MHD - tramvaje

7. VYSTŘIHOVÁNKY

Nic není ztraceno ani v případě, že si z jakéhokoliv důvodu – nedej bože kvůli nemoci – budete muset odřeknout venkovní radovánky. Na stránkách ROPID najdete vystřihovánky autobusů, které si můžete vytisknout a s pomocí nůžek a lepidla zhmotnit do 3D podoby… S dopomocí to zvládnou i hodně malé děti a jejich radost bude obrovská. 

Největším problémem v tomto případě bude si vybrat: schválně se hned na www.pid.cz mrkněte, kolik tam těch autobusů je!

jeden z vystřihovacích modelů