Témata těchto dnů: plasty, čisté ovzduší a udržitelnost

Čistá mobilita Aktuálně
5. 6. 2018 Roman Sovák
Zátoka plná naplavených plastových lahví
Ilustrační foto

Na dnešek připadá Světový den životního prostředí a současně končí Evropský týden udržitelného rozvoje. V sobotu navíc proběhl Mezinárodní den čistého ovzduší. Jde jen o jakési platonické aktivity, nebo nás opravdu mohou inspirovat – a když, tak vlastně k čemu?

Určitě jde o akce, které apelují na naši zodpovědnost a poskytují nám k tomu (často doslova „tvrdá“) data o stavu naší planety, ale i motivující příklady dobré praxe, a že jich je čím dál víc. Máme díky tomu o důvod víc zamyslet se nad naším vztahem ke svému okolí a pokud možno přistoupit k pozitivní změně, což nejčastěji znamená obětovat kus vlastního pohodlí a nadbytečného komfortu… Tak například: je opravdu nutné si při každém cestování kupovat nápoj v plastové lahvi, kterou pak vyhodíme, nebo si můžeme čaj či jiné pití připravit doma a vzít s sebou?

Stop plastům

Příklad není zvolen náhodně, slogan dnešního Světového dne životního prostředí totiž zní Zbavme se znečištění plasty (volně z „Beat Plastic Pollution“). Jak včera v poselství k této události prohlásil generální tajemník OSN António Guterres, v oceánech každoročně končí 8 milionů tun tohoto odpadu, a když to tak půjde dál, do roku 2050 v nich bude víc plastu než ryb… A co nám tedy Guterres doporučuje? „Odmítněme používat jednorázové plasty. Odmítněme to, co nemůžeme použít znovu.“ Jeho projev a (slovenský) překlad najdete na stránkách www.osn.cz. Zajímavé informace si můžete vyhledat i na webu ministerstva životního prostředí www.dostbyloplastu.cz.

Krátce z hosrie Světového dne životního prostředí

Zelenou aktivní dopravě

Čisté ovzduší se neobejde bez mnohem čistějších modů dopravy než je zatím převažujícím zvykem, stejně jako naplňování koncepce udržitelného rozvoje bez zavádění udržitelné mobility. Jde o různá slova, ale vyjadřují to samé. V projektu Čistou stopou Prahou tento nový trend podporujeme, ať už jde o auta na alternativní pohon, carsharing, MHD, vlaky, cyklistiku, pěší chůzi nebo jejich kombinaci. Aktivní dopravu (kolo, chůze) přitom pro Prahu doporučujeme jako první volbu. Nejenže je šetrná k životnímu prostředí, ale dává nám i cestovní svobodu a ještě prospívá našemu zdraví.

Krátce z historie Evropského týdne udržitelného vývoje
Více o udržitelném rozvoji najdete na stránkách ministerstva životního prostředí ZDE.

Takže? Od žádných environmentálně zaměřených světových, mezinárodních nebo evropských dnů nemůžeme čekat, že náhle změní uvažování a chování mas, naopak se změnami musí každý začít poctivě sám u sebe. Na druhou stranu akce jako Do práce na kole ukazují, že zodpovědných lidí, které to navíc baví, je už teď hodně a bude jich stále přibývat.