Tip na víkend: Cyklohráček

Čistá mobilita Aktuálně
19. 5. 2017 Roman Sovák
děti si hrají v Cyklohráčku
Špunti to rozjíždějí... Zdroj: České dráhy

Kam o víkendu s dětmi na výlet? Přece do Slaného Cyklohráčkem! Ve vlaku se malí i velcí zabaví hrami, po vystoupení hurá za zlatým pokladem a tečka může být vzdor názvu města pěkně sladká – a navíc zdarma – v místní cukrárně… Možností je ale víc.

Letos s novinkami

Každý víkend jezdí z Prahy na Okoř a do Slaného výletní vlak se čtyřmi vozy, z nichž tři jsou upravené jako dětské hřiště a jeden je určený cyklistům. Však se také jmenuje Cyklohráček. Letos jezdí nově po krásné trati Pražského Semmeringu, překonává historické viadukty nad Prokopským údolím a nabízí nevšední výhled na Prahu z výšky. Další novotou je, že zastavuje ve stanicích Praha-Zličín, Praha-Cibulka, Praha-Smíchov a Praha hlavní nádraží.

Vagony pro rodiče s dětmi

V Cyklohráčku si užijí nejmenší děti, ale i větší raubíři: jeden vagon je plný her, stavebnic, vláčkodráhy a knížek, v dalším najdou spoustu deskových her, velkou stavebnici, tabuli s křídami, skládačky zvané důvěrně pucle a další zábavu a ve voze, který je na rozdíl od ostatních zelených jediný červený, hernu s balonkovištěm a stavebnicemi. Ve vlaku se o ně starají kromě rodičů i hrajvedoucí, kteří jim půjčují hračky a mají pro ně dárky na památku. V prvním voze se mohou navíc na vlastní oči podívat, jak strojvedoucí řídí vlak. Za prosklenou stěnou od něj budou jen kousíček.

Nadstandardní cyklovůz

Pro velké i malé cyklisty má vlak speciální cyklovůz, který je řazený jako druhý v pořadí. Vejde se do něj přes 25 kol a cyklistům je v něm k dispozici kompresor na dofouknutí duše, sada na lepení, mazání a nářadí na běžné opravy. A to ještě není všechno, protože také tady štědří hrajvedoucí rozdávají malé dárky.

Možné výlety po trase

  • Okoř – romantický hrad s bílou paní.
  • Zoopark ve měst Zájezd – přes 40 druhů exotických i domácích zvířat.
  • Solná jeskyně Hostivice se speciálními programy pro děti.
  • Rotunda svatého Petra a Pavla v Budči – vůbec nejstarší dochovaná stavba v Čechách (stáří cca 1100 let).

Slaný

Královské město Slaný je zajímavé samo o sobě i jako začátek kratších i celodenních výletů.

Ve slánském infocentru máte možnost získat turistickou vizitku a prohlédnout si největší sbírku slánek na světě.

Ve vlaku dostanete od hrajvedoucích herní plán a po příjezdu do Slaného můžete vyrazit na cestu za pokladem. Pokud splníte úkoly, naleznete poklad ukrytý ve městě a něco si z něj budete moci odnést.

Cestující s orazítkovaným letáčkem Cyklohráčku (obdrží ve vlaku) mohou ve Slaném získat zdarma zmrzlinu v cukrárně Venezia a historickou mapu v infocentru u Velvarské brány. Navíc mohou využít bohatý slevový program (celodenní vstupné do aquaparku jen za 85 Kč, návštěva Vlastivědného muzea se slevou 50 %, sleva na pivo v místním pivovaru, návštěva Bunkru Drnov a tamního Muzea studené války a protivzdušné obrany se slevou 30 %).

Jednou měsíčně až do Zlonic

Jedenkrát za měsíc jede Cyklohráček přes Slaný až do Zlonic. Můžete tam navštívit jedinečné Železniční muzeum za zvýhodněné rodinné vstupné 100 Kč.

Jízdní řád Cyklohráčku naleznete v přiloženém souboru. Ale pozor! O víkendu 27. a 28. května pojede kvůli výluce na Smíchově Cyklohráček mimořádně z pražského Masarykova nádraží přes Dejvice, Veleslavín a Ruzyni.