Vlaky linky „S“: Praha – Klánovice

Čistá mobilita Aktuálně
24. 10. 2017 Jiří Juřík
železniční zastávka v Klánovicích
Železniční zastávka v Klánovicích je po rozsáhlé rekonstrukci.

Vlakový linkám S („Esko“), které jsou součástí pražské integrované dopravy s výhodným tarifem, a vybraným nádražím se v rámci projektu Lepší káva ve vlaku než štrúdl na silnici věnujeme pravidelně. Dnes zaměříme pozornost na železniční zastávku Praha-Klánovice.

Linka S1 a linka S7

Do Klánovic jezdí vlakové linky S1 ve směru Praha – Český Brod – Kolín (během dne odjíždí z Masarykova nádraží, pouze popůlnoční spoj vyráží z pražského hlavního nádraží) a S7 ve směru Praha Hlavní nádraží – Český Brod. Linka S7 v Praze nezačíná, do hlavního města vyrážejí vlaky této linky z Berouna (zajímavosti o trati Praha – Plzeň, po jejíž části v tomto směru jezdí, jsme přinesli ZDE). Jízdní řády obou linek si můžete pohodlně vyhledat na webových stránkách ROPID (TADY).

Klánovice

V městské části Klánovice se nachází jedna z nejvytíženějších železničních zastávek v hlavním městě. Pravidelně ji využívají pro cesty za prací do centra metropole nebo blíže k němu nejen místní, ale také obyvatelé okolních městských částí (Újezd nad Lesy, Šestajovice, Jirny atd.).

B+R v Klánovicích
Klánovické „parkoviště kol" B+R

B+R

Ti v řadě případů využívají kombinovanou dopravu – na klánovickou zastávku se dostanou autem nebo na kole a dále pokračují vlakem. Pro ty, kteří přijedou na kole, je vybudován první pražský samostatný Bike and Ride, který není součástí „automobilového“ P+R. Ten zahrnuje řadu stojanů pro bicykly, ale také uzamykatelné boxy, vše pod dohledem kamerového systému. O otevření klánovického B+R jsme přinesli informace ZDE.

tabulka vybavení nádraží

Turistika

Klánovické nádraží, které prošlo v nedávné době rozsáhlou rekonstrukcí, je velmi významné také pro turistiku. Výletníkům se v těsné blízkosti zastávky otevírá zelené území pověstných klánovických lesů, které jsou doslova protkány pohodlnými cestami doplněnými naučnými stezkami. Vydat se můžete jak směrem na západ k přírodní památce Xaverovský háj, tak na východ na Úvaly.

tabulka informací pro cyklisty a turistytabulka zajímavostí v okolí