Vlaky linky „S“: Praha – Mnichovice

Čistá mobilita Aktuálně
3. 11. 2017 Jiří Juřík
foto nádraží v Mnichovicích
Zdroj: www.krasne-vyhlidky.cz

Ježdění vlakovými linkami „S“ má stoupající oblibu a není se čemu divit: platí na nich zvýhodněný tarif Pražské integrované dopravy a vlaky jezdí dostatečně často. Pro někoho jsou možností, jak se pohodlně a včas dostat do práce či do školy, jiným slouží k cestě  na výlety. Jeden z nich můžete začít na nádraží v Mnichovicích.

Linka S9

Vede z Lysé nad Labem přes Prahu do Benešova, přičemž Mnichovice leží ve směru Praha hlavní nádraží – Benešov u Prahy. Tato trať byla otevřena jakou součást železničního spojení až do Českých Velenic (a dál na Vídeň či do Českých Budějovic) v roce 1871. Nazývala se Dráha císaře Františka Josefa a její výstavbu provázela řada problémů (více ZDE). Jízdní řád dnešní linky S9 si můžete vyhledat na stránkách ROPID.

Mnichovice

Cestování vlakem mezi Mnichovicemi v okrese Praha-východ a metropolí představuje vhodnou alternativu k jízdě autem po nedaleké a často ucpané dálnici D1. Do Prahy to vlak zvládne za necelých 40 minut. Pro turisty je nádraží v Mnichovicích vymalované obrázky oblíbeného malíře a spisovatele Lady zajímavým startem či cílem řady výletů v oblasti tzv. Ladova kraje.

tabulka vybavení nádraží

Možnosti pro turisty

Do kraje, jímž putoval pohádkový kcour Mikeš, můžete z místního nádraží vyrazit několika směry. Na své si přijdete, ať už půjdete pěšky nebo dáte přednost kolu. O místní naučné stezce více ZDE.

tabulka základních informací pro turisty

 

tabulka zajímavostí v okolí