Vlaky linky „S“: Praha – Senohraby

Čistá mobilita Aktuálně
12. 12. 2017 Jiří Juřík
Foto nádraží a přilehlé restaurace v Senohrabech
Nádraží a restaurant Franz z Hlavní ulice. Zdroj: ŠJů, Wikimedia Commons

Vlakové linky „S“ či „Esko“ jsou součástí Pražské integrované dopravy. Díky výhodnému tarifu jsou super pro pravidelné dojíždění do školy či do práce, občasné vyjížďky za kulturou nebo nákupy, stejně tak je ale ocení i ti, kteří mají namířeno na výlet. Dnes si zmapujeme nádraží v Senohrabech.

Linka S9

Vede z Lysé nad Labem přes Prahu do Benešova. Senohraby leží na trati Praha hlavní nádraží – Benešov u Prahy, která byla jako součást železničního spojení do Vídně nebo Českých Budějovic otevřena již v roce 1871. Tehdy  se nazývala Dráha císaře Františka Josefa. Zajímavostem z komplikovaného budování této dráhy jsme se věnovali ZDE.

Přehledné aktuální jízdní řády všech vlakových linek S najdete na stránkách ROPID.

TABULKA VYBAVENÍ NÁDRAŽÍ

Senohraby

Obec ve Středočeském kraji se nachází v trojúhelníku, jehož strany tvoří dálnice D1, silnice 3/E55 a na jihu řeka Sázava. Zdejší nádraží využívají především místní obyvatelé a chataři a obyvatelé vesničky Pětihosty. Přímo před nádražím je prostor pro parkování automobilů i restaurace.

Turistům se v Senohrabech otevírá cesta k Sázavě, především pak k oblíbenému místu na jejím břehu Zlenicím, kde najdou přívoz a plovárnu.

tabulka informací pro cyklisty a turisty

 

tabulka zajímavostí v okolí