Vlaky „S“: Praha – Kralupy nad Vltavou

Čistá mobilita Aktuálně
22. 8. 2017 Jiří Juřík
Foto nádraží v Kralupech
Nádraží v Kralupech nad Vltavou. Zdroj: Wikimedia

Vlaky Pražské integrované dopravy (PID) můžete výhodně využívat k dopravě do zaměstnání, ale dovezou vás pohodlně také na místa jako stvořená pro zajímavé výlety. Jedním takovým vychozím bodem pro pěší toulky i vyjížďky na kole jsou Kralupy nad Vltavou.

Linka S4

Linka S4 překračuje hranice Středočeského kraje: je vedena ve směru Praha Masarykovo nádraží – Hněvice, které jsou administrativně součástí Štětí již v Ústeckém kraji, okres Litoměřice. Na trase tohoto „Eska“ leží také jedna z nejdůležitějších železničních křižovatek na sever od Prahy, a to v Kralupech nad Vltavou. Sjíždí se zde pět tratí, které Kralupy spojují se Slaným, Kladnem, Neratovicemi, Ústím nad Labem a samozřejmě Prahou.

Nádraží v Kralupech

Kralupy nad Vltavou tedy představují důležitý dopravní uzel s velkou spádovou oblastí pro dojíždění vlakem. O jeho významu jasně hovoří číslo 200 000, což je počet cestujících, kteří měsíčně projdou místním nádražím. To patří mezi větší objekty svého druhu, čemuž odpovídá  jeho vybavení i otevírací doba haly. Dojíždějící mohou v jejím okolí využít autobusové nádraží, parkoviště automobilů a řadu zastřešených cyklostojanů. Jízdu vlakem lze tedy pohodlně zkombinovat se všemi druhy dopravy. K občerstvení nejen cestujícím slouží stánky, automaty, a především rázovitá nádražní hospoda, či spíše bufet, která je vyhlášená nízkou cenou piva a čerstvými chlebíčky.

tabulka vybavení nádraží

Zajímavost

Současná podoba nádraží vychází z roku 1986, kdy bylo v rámci elektrifikace trati Praha – Děčín modernizováno. V prostorné odbavovací hale se nachází socha (zřejmě) běžícího muže, ztvárnění Prométhea nesoucího oheň. Moderně pojatá skulptura si vysloužila nelichotivé lidové označení Mrzák.

Socha Prométhea
Kontroverzní Prométheus

Výlety

Výletníkům se zejména nabízí velice zajímavá modrá turistická značka přecházející dále v červenou, která sleduje levý břeh Vltavy a je sjízdná i na kole. Vede po ní Dvořákova naučná stezka a celoevropsky významná cyklotrasa EuroVelo 7 Vltavská.

tabulka informací pro cyklisty a turistytabulka zajímavostí v okolí