Vlaky „S“: Praha – Zličín

Čistá mobilita Aktuálně
18. 7. 2017 Jiří Juřík
nádraží
Zdroj: Jiří Juřík

Vlaky linky „S“ jsou zařazeny do Pražské integrované dopravy (PID) a také na nich výhodný tarif PID platí. Svou Lítačku či předem označenou jízdenku tak můžete využít na pravidelné cestování do práce nebo třeba i k cestě na výlet. Trať, jíž se dnes věnujeme, je označovaná za vůbec nejkrásnější v Praze a jízda po ní je zážitkem sama o sobě.

Linka S65

Tato linka ve směru Praha hlavní nádraží – Hostivice – Rudná u Prahy je mezi pražskými vlaky opravdovým unikátem. Je výjimečná především členitou, romantickou tratí, kterou sdílí s víkendovou nostalgickou linkou s poetickým názvem „Pražský motoráček“. Pasažéři si po cestě užijí množství exkluzivních výhledů, z nichž ten první je čeká hned po odjezdu z hlavního nádraží na železničním mostu – pokocháte se tam pohledem na centrum Prahy a Hradčany.

Hlubočepský viadukt shora
Nádherná romantická trať vás okouzlí. Zdroj: Wikipedie

Další průběh tratě

Ze Smíchova vlak postupně stoupá nad koryto Vltavy a nabízí nečekané výhledy na její údolí. Za Barrandovským mostem se trať stáčí doprava nad Prokopské údolí, které překonává po mostech Pražského Semmeringu, z nichž je nádherný pohled na okolní přírodu a skály. Vláček následně projíždí lokalitami domků, zahrádek a krásné přírody Jinonic a Košířů, míjí lesopark Cibulka, projede přírodní památkou Motolský ordovik, aby se náhle ocitl na posledním nádraží v rámci Prahy ve Zličíně. Dále linka S65 putuje již Středočeským krajem, v němž obsluhuje Hostivici, Chýni a Rudnou u Prahy, kde končí. Jízdní řád se všemi zastávkami naleznete na stránkách ROPID (ZDE).

Tabulka vybavení nádraží

Nádraží Praha-Zličín – tip pro pěší

Pokud zde vystoupíte, budete mít za sebou nejhezčí část cesty za sebou. Dále můžete pokračovat pěšky po trase Řepské naučné stezky, která má svůj začátek hned naproti nádražní budovy. Zpět do centra Prahy se můžete vrátit opět linkou S65, protože, jak tvrdí znalci, jedna cesta po tak krásné trati nestačí. Spoje se na Zličíně míjí, stačí jen nastoupit. Druhou možnost nabízí tramvajové linky, které mají obratiště Sídliště Řepy přímo pod nádražím.

Tabulka vybavení pro cyklisty a turisty

Na své si přijdou i cyklisté

U nádraží Praha-Zličín se snadno napojíte na cyklotrasu 201, po níž lze pokračovat přes Sobín k přírodní památce Hostivické rybníky. Dále se nabízí výlet přes Červený Újezd k říčce Loděnici a podél ní přes svatý Jan pod Skalou dojet až k Berounce. Dodejme, že v motorovém voze linky S65 je prostor pro přepravu jízdních kol, a pokud máte jako cestující platný jízdní doklad, můžete přepravovat své kolo zdarma.