Židle & stolky se líbí, letos jich přibude

Čistá mobilita Aktuálně
27. 2. 2017 Roman Sovák
Pohoda na nových židlích a u nových stolků
Příjemné posezení plné pohody. Zdroj: IPR Praha

Kam se v Praze posadit, když máte chuť si odpočinout, začíst se do knížky nebo časopisu, poklábosit si se známým nebo jen tak pozorovat „cvrkot“ okolo? Od loňského roku již nemusíte jenom do kavárny nebo na lavičku v parku.

Nápad vpravdě světový

New York, Kodaň, Curych či Stockholm…Města, která oživila veřejná prostranství židlemi a stolky a lidem je v nich zas o něco příjemněji. Dobré příklady táhnou, a tak loni tento nápad převzala i Praha. Uvelebit zdarma jsme se mohli v Kampusu Dejvice, u metronomu na Letné, v Pražské tržnici, na Malostranském náměstí, v Cihelné i Smíchovské náplavce, u Rudolfina či v piazzettě Národního divadla (dnešní náměstí Václava Havla). Tam všude se objevily židle a stolky městského mobiliáře.

Letos rozšíření projektu

Novinka sklidila u Pražanů i návštěvníků hlavního města úspěch, takže v letošním roce se jejich počet ještě zvýší. Navíc přibudou i další lokality, kde se budeme moci pohodlně uvelebit a nechat příjemně plynout čas. Které to budou, o tom můžete rozhodnout i vy. Aby byl jejich rozptyl co nejširší, rozhodli se architekti z Kanceláře veřejného prostoru IPR Praha, kteří celou „věc“ na základě zahraniční inspirace vymysleli, získat tipy prostřednictvím veřejné otevřené výzvy – a ta ještě není uzavřena.

Pozvěte židle a stolky k sobě!

„Oslovujeme vás, místní instituce, sdružení a iniciativy působící v různých pražských lokalitách, s nabídkou aktivně se do projektu zapojit. Můžeme tak společně pomoci zatraktivnit další pražská veřejná prostranství pro místní obyvatele i návštěvníky,“ uvádí Kancelář na svých webových stránkách www.iprpraha.cz/zidle. Kromě podrobných informací na nich najdete také online formulář, jehož prostřednictvím můžete své návrhy zasílat. Ale příliš neotálejte – tato příležitost platí pouze do 10. března.

Žádná komerce, volně k dispozici všem

Sezení na pražských židlích nesmí být podmíněno využitím žádné obchodní nabídky, židle a stolky musejí být volně přístupné všem stejně jako lavičky v parku. Jejich konkrétní správce však komerční být může – například když chce majitel obchodu zvelebit veřejné prostranství v blízkosti svého podnikání (nesmí se ovšem jednat o restaurační zahrádku).

Od jara do podzimu

„Pražské židle & stolky“, jak se projekt oficiálně nazývá, si budeme moci užívat od jara do podzimu. Pak se kvůli chladnějšímu počasí lavičky a stolky uskladní a vyčkají na další sezónu... To je ale v nedohlednu! Zatím se blíží hřejivé jaro a my máme o důvod víc se na něj těšit.