Auto – dobrý sluha, zlý pán

Čistá mobilita Aktuálně
9. 3. 2017 Roman Sovák
cyklistka v parku
Přichází jaro, je čas na změnu.

Situací, kdy je i ve městě lepší použít auto než MHD, kolo nebo jít pěšky, je celá řada – například když chceme koupit něco těžkého nebo neskladného či zavést nemocného k lékaři. Ve většině případů však městská jízda autem není rozumná, je pouze projevem naší nezdravé psychické závislosti na něm.

Nadužívání automobilů

Hustá a často komplikovaná automobilová doprava v Praze není způsobena používáním aut v případech, které jsme uvedli (a samozřejmě i dalších), ale v tom, pro co se vžil termín „nadužívání“ automobilů. To se nejvíce projevuje cestami do práce a při té příležitosti hojně i vozením dětí do škol, kdy se vytvářejí proslulé ranní a pozdně odpolední „špičky“ a není výjimkou, že se v nich více stojí, než jede.

Začít se musí u sebe

Bez jízd autem do práce a ke školám by v Praze byla po celý den dopravní situace mnohem klidnější, ubylo by exhalací a přibylo dobré nálady. Není to lákavá představa? A přitom teoreticky stačí tak málo – jezdit MHD, anebo ještě lépe šlapat, ať už do pedálů nebo po svých.  V praxi to samozřejmě není vůbec jednoduché, protože jde o proměnu životního stylu značného množství lidí, a tedy běh na dlouhou trať. Když však chci něco změnit, kde jinde začít než u sebe?

Více zdraví, méně stresu

Představa klidnějšího a lepšího města pro život může být pro leckoho přece jen příliš abstraktní, je však i mnoho osobních důvodů, proč do toho jít. V prvé řadě je to samozřejmě naše zdraví. Začneme-li více chodit nebo jezdit na kole i ve všední den, bude se nám lépe bojovat s nadváhou, posílíme srdce a zlepšíme funkci plic. Nejen že se budeme cítit lépe, ale opravdu na tom i lépe budeme. A navíc – pohyb vlastními silami rozhodně není nuda, ale naopak zábava přinášející i příjemné opojení odbourávající stres.

Více peněz na domácnost i zábavu

Na kolik nás přijde benzín nebo nafta, ale také nejrůznější opravy auta, to tak nějak zhruba víme. Ale zkusme si to někdy doopravdy spočítat! Minimalizujeme-li cesty autem, přibyde nám měsíčně spousta peněz, které můžeme ušetřit nebo investovat mnohem lepším způsobem.

Přichází jaro, ideální čas na změnu

Čas podzimních a zimních inverzí s přízemními koncentracemi škodlivin z výfuků a komínů je za námi, nadcházející jaro naopak slibuje velmi slušné povětrnostní podmínky a spoustu sluníčka. Právě tedy nastaly ideální podmínky, abychom se osvobodili ze své závislosti na automobilu. Čím dříve se připojíme k těm, kteří už moderní životní styl plný pohybu praktikují, tím pro nás lépe.