Až odrostou z kočárků…

Čistá mobilita Aktuálně
24. 5. 2017 Roman Sovák
Miminko v kočárku
Až z nich budou školáci, už je nevozte.

Nejprve na úvod: Dnes je největší kočárkový den v roce. Start v 10.00 ve Žlutých lázních, zábava po celý den… Přijďte – přijeďte – budeme tam s vámi!

Nicméně z jiného soudku

Připomenout akci S kočárkem Prahou je pro nás milá povinnost, ale už jsme vás na ni zvali (více informací včetně programu ZDE). Teď se posuneme v čase do období, kdy už dítě kočárek nepotřebuje… Víte, co by pro něj bylo podle odborníků to nejhorší? Kdybychom mu jej nahradili kočárem s výfukem.

Děti milují pohyb, neničme to v nich

Dětem nejvíce prospívá pohyb na vzduchu a jsou nejšťastnější, pokud na ně dospělí dohlížejí co nejméně. A my zase chceme, aby naši potomci byli zdraví a co nejdříve samostatní. Jenomže tím, že je do školy vozíme autem, vlastně děláme všechno proti tomu.

Chodit do školy je normální

Hlavně je dobré vědět, že chodit do školy po svých nebo do ní jezdit na kole není nic, co by bylo „old school“, že je to naprosto přirozené i dnes. Neberme si za vzor sousedy, kteří z přehnané starostlivosti poskytují svým ratolestem mamataxi vždy a všude málem až do dospělosti. Dopřejme místo toho dětem pohyb „po vlastní ose“!

Pro zdraví i zdravé sebevědomí

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by se děti od 5 do 17 let měly věnovat fyzickým aktivitám nejméně hodinu denně a chůze či jízda na kole do školy se na tom mohou podílet. Zlepšuje se tím oběhová soustava a činnost srdce, svalová kondice, ale také odolnost kostí či metabolismus. Kromě zdraví rozvíjí chůze či jízda na kole do školy také povědomí dětí o prostředí i přátelské vztahy s kamarády, zlepšuje jim sebevědomí a posiluje jejich samostatnost.

Varovný prst z lékařských kruhů

Neblahým znamením naší doby je epidemie dětské obezity. Již v kategorii jedenáctiletých jí v ČR trpí 15 % dívek, a dokonce 29 % chlapců. A přitom 80 % obézních dětí se této nemoci už po celý život nezbaví! Obezita „zadělává“ na choroby srdce, vysoký tlak, nevyléčitelnou cukrovku nebo artrózu. A její příčina? Ani ne tak to, že by děti jedly více než v minulosti, ale že se snižuje jejich energetický výdej – jinými slovy jim chybí pohyb.

Rady a tipy

Cesta do školy není vždy bezpečná, najděte proto nejlepší variantu. Například nejbezpečnější cyklistickou cestu do školy jednoduše vyhledáte v naší nové navigaci Na kole Prahou (ke stažení zdarma, a to pro Android ZDE a iOS ZDE). Choďte s dětmi pěšky již do školky a ze začátku je doprovázejte i na ZŠ – vysvětlete jim, kde a jak přecházet vozovku, a připravte je i na případné další nástrahy. Problémy řešte s pomocí školy, která je ve spojení s městskou částí a může zajistit například vybudování stojanů na kola. Každá škola se také může zapojit do projektu Bezpečné cesty do školy, jehož výstupem jsou konkrétní řešení usnadňující pěší či cyklistické cesty do školy – více na portálu občanského sdružení Pražské matky (ZDE).

Nekazme svým dětem zdraví zbytečným vožením v autě, když se mohou do školy hravě dostat vlastními silami.